Misteriozna smrt više od 350 slonova

Misteriozna smrt više od 350 afričkih slonova dobila je svoj epilog nakon tri godine.

Misteriozna smrt više od 350 afričkih slonova, koja je zadesila države Bocvanu i Zimbabve, izgleda je dobila svoj epilog tri godine kasnije.

Vesti pristigle iz afričke države Bocvana tokom maja i juna 2020. godine zaintrigirale su svetsku javnost pitanjima na koja naučnici do danas nisu mogli da odgovore.

Na području okolo delte reke Okavango, gde se u tom periodu godine beleže prijatnije temperature, 350 slonova različite starosti, ali i pola, uginulo je pod nejasnim okolnostima.

U takvoj situaciji nisu izostale ni brojne spekulacije o namernom trovanju životinja.

Veliki broj njih viđen je kako korača u krug neposredno pre smrti, srušivši se potom licem na tlo. Situacija se kao šablonski ponovila dva meseca kasnije u državi Zimbabve, donevši novih 35 smrti ovih životinja.

Tri godine kasnije, rezultati testova urađenih na 15 slonova uginulih na teritoriji države Zimbabve, napokon su završeni.

Naime, sumnja se da je uzročnik smrti ovih životinja retka bakterija Pasteurella Bisgaard takson 45, koja dovodi do pojave septikemije, odnosno do prisustva patogenih organizama u krvotoku, rezultujući pojavom sepse i dalje najčešće smrću.

Kako prenosi BBC, u 13 od 15 slučajeva septikemija je ustanovljena kao razlog smrti, dok je kod šest slonova toksikološkim analizama utvrđeno trovanje krvi izazvano malo poznatom bakterijom Pasteurella Bisgaard takson 45, čije je prisustvo primećeno u brisevima ljudi koje su ugrizli krupni sisari poput tigra i lava, ali i kod zatvorenih papagaja i jedne veverice.

Veruje se da je mnogo veći broj zaraženih i da postoji veza sa masovnom smrću slonova u Bocvani, dva meseca ranije.

Bakterija se ranije nije smatrala uzročnikom smrti slonova, ali su se naučnici i pre sretali sa ovim patogenom.

Slučaj iz 2015 – Kako su „zbrisane“ antilope u Kazahstanu

Prema podacima Univerziteta u Oksfordu, 2015. godine uginulo je približno 200.000 izuzetno ugrožene vrste antilopa pod nazivom sajga na teritoriji Kazahstana, i to za samo tri nedelje, a kao razlog navodi se upravo ova bakterija.

Naučnici pretpostavljaju da patogen živi bezopasno u krajnicima antilopa, što je dovelo do pitanja, šta je izazvalo njegovu aktivaciju u tolikoj razmeri.

Na samom vrhu razloga navedeni su klimatski faktori oličeni u povišenoj vlažnosti i temperaturi vazduha u danima neposredno pre izbijanja iznenadne smrti životinja, izazavši invaziju oportunističkih bakterija u krvotok uz dalji razvoj septikemije.

Ustanovljeno je da se masovne smrtnosti sajga, koje su se pre 2015. događale i tokom 1980-ih, javljaju tokom njihovog reproduktivnog perioda.

Ženke su tokom procesa teljenja izložene izuzetnom fiziološkom stresu, koji može biti označen kao određeni aktivator bakterijske infekcije.

Naučnici smatraju da povišena temperatura kao pokretač patogena možemo pronaći i u slučaju smrti slonova u dve afričke zemlje.

Skok temperature na čak 37 stepeni nije uobičajen za period godine između avgusta i septembra, kada u državi Zimbabve traje proleće. Okvirna temperatura tokom avgusta meseca kreće se od devet do 26, a u septembru od 16 do 34 stepena celzijusa.

Te godine drastičan skok temperature, suša i nedostatak hrane doveo je do razvitka višeg nivoa stresa u životinjama, koji umnogome utiče na slabljenje njihovog imunog odgovora na bakterije kakva je ova. Njeno prisustvo u organizmu ne predstavlja nužno zlo, ipak situacija u kojoj se odbrana domaćina naruši u većoj meri, omogućava razmnožavanje bakterija, što sa jedne lokalne infekcije može preći u težak oblik bolesti.

Šta je sledeći potez naučnika

Slonovi važe za izuzetno društvene životinje, što sa sobom nosi određeni rizik od ubrzanog prenošenja patogena, prenosi BBC.

Postoji sumnja naučnika da su neki od ranijih slučajeva tog regiona, usled nedovoljno poznatih informacija, mogli biti pogrešno protumačeni kao antraks, koji takođe razvija septikemiju i koji je naročito prisutan u to doba godine. Oni ističu važnost istraživanja konteksta u kojima su životinje uginule i pronalaženja veze između infekcije kao takve i ekstremnih vremenskih uslova kojima su bile izložene.

Iako je bakterija ubijala slonove različitih starosnih dobi, naučnici smatraju da su najviše ugroženi mlađi slonovi, podložniji septikemiji usled stresa u ovakvim uslovima života.

Pročitajte još:

Kako navodi doktor Arno van Vlit sa Univerziteta u Sariju za „The Zimbabwean“, uprkos želji naučnika da nastave sa daljim istraživanjima, za to nema dovoljno sredstava, jer su ovakvi projekti izuzetno skupi za izvođenje. Zimbabve sada može da samostalno testira postojanje bakterije ukoliko se neki slučaj ponovi, bez oslanjanja na laboratorije stranih zemalja. Ipak ni ova mogućnost još uvek nije u potpunosti razrađena.

U avgustu ove godine „USA today“ je istakla, da je tokom 1930-ih samo na teritoriji afričkog kontinenta živelo oko deset miliona divljih slonova. Danas, taj broj iznosi oko 400.000. Uništavanje staništa i različiti sukobi sa ljudima bili su najveća pretnja po ove sisare, pored ranije pomenutog antraksa i tuberkuloze. Ipak sada se strahuje da već poznat čovekov negativan uticaj na klimu i povećanu globalnu krizu, može biti sve kobniji i po druga živa bića formiranjem ugodnog tla za razmnožavanje i aktivaciju infektivnih bolesti sa kojima se ona sve češće suočavaju.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/nin.rs