Misteriozni polovi Sunca i "solarni jež" otkriveni na najbližim slikama sunca

Objavljen je novi rekordni set snimaka Sunca koje je snimila sonda Solar Orbiter tokom svog bliskog prolaska pored zvezde u martu, otkrivajući mnoštvo nikada ranije viđenih detalja. Otkriven je i gejzir gasa koji su naučnici nazvali „solarni jež“.

Tokom prolaska, kojim se Solar Orbiter približio čak jednu trećinu udaljenosti od Sunca do Zemlje, letelica je takođe ugledala južni pol Sunca. Bio je to prvi put da je bilo koji teleskop, svemirski ili zemaljski, snimio tako detaljne slike ovog područja sunca, za koje naučnici veruju da igra ključnu ulogu u stvaranju sunčevog magnetnog polja.

„Slike zaista oduzimaju dah“, rekao je David Berghmans, solarni fizičar iz Kraljevske opservatorije Belgije i vodeći naučnik instrumenta Ektreme Ultraviolet Imager na Solar Orbiter, u saopštenju Evropske svemirske agencije (ESA), koja vodi misiju. „Čak i da Solar Obiter sutra prestane da uzima podatke, bio bih zauzet godinama pokušavajući da shvatim sve ove stvari.“

Ekstremni ultraljubičasti imidžer je odgovoran za najneverovatnije slike koje je snimila svemirska letelica, koja je lansirana u februaru 2020. Kamera otkriva fenomene visoke rezolucije u nižim slojevima sunčeve atmosfere, region koji je odgovoran za generisanje sunčevih baklji i koronalnih masovnih izbacivanja, koji su izlivi magnetizovane plazme iz spoljašnje atmosfere, poznati kao korona.

Među nikada ranije viđenim pojavama snimljenim oko bliskog prolaza 26. marta bio je i čudan gejzir toplog i hladnog gasa koji je izlazio sa površine Sunca u svim pravcima, a koji su naučnici nazvali „solarni jež“.

Protežući se 25.000 kilometara, dvostruko veći od Zemlje, „jež“ pokriva mali deo prečnika Sunca od 865.000 milja (1,4 miliona kilometara), ali je mnogo veći od mini solarnih baklji veličine zemlje zvanih logorske vatre otkrivene tokom prvog bliskog prolaza svemirske letelice do Sunca u junu 2020. U to vreme, Solar Orbiter je još uvek bio u takozvanoj fazi puštanja u rad, a ne u potpunom naučnom režimu, i približio se zvezdi samo na pola udaljenosti Sunce-Zemlja .

 Tako smo oduševljeni kvalitetom podataka iz našeg prvog perihela (najbliže tačke orbite tela Suncu) – rekao je Daniel Miler, naučnik projekta Solar Orbiter u ESA. Skoro je teško poverovati da je ovo samo početak misije. Zaista ćemo biti veoma zauzeti.

Slike južnog pola Sunca snimljene tokom bliskog prolaza su od posebnog interesa za naučnike koji proučavaju ponašanje Sunca i njegov 11-godišnji ciklus aktivnosti, periodične oseke u stvaranju sunčevih pega, sunčevih baklji i erupcija.

Na vrhuncu ovog ciklusa, magnetni polovi Sunca se okreću, magnetni sever postaje jug i obrnuto, prema NASA-i. Detaljnim merenjem šta se dešava u polarnim regionima Sunca, solarni fizičari se nadaju da će razotkriti misteriju ovog čudnog ponašanja.

Proučavanje polova Sunca jedan je od ključnih zadataka misije Solar Orbiter. U kasnijem delu misije, operateri letelice će nagnuti orbitu letelice iz ravni ekliptike, u kojoj orbitiraju planete, kako bi joj omogućili direktniji pogled na polove, nešto što nikada ranije nije urađeno.

Bliski prolaz od 26. marta došao je u vreme prilično intenzivne solarne aktivnosti. Svemirska letelica je bila na liniji ispaljivanja nekoliko solarnih baklji i izbačaja koronalne mase, što je kasnije izazvalo geomagnetne oluje i radio-zamračenja na Zemlji.

 Uvek smo zainteresovani za velike događaje jer daju najveće odzive i najinteresantniju fiziku, jer gledate u krajnosti – Robin Kolanino, solarni fizičar iz Laboratorije za istraživanje mornarice SAD, koja je razvila instrument SoloHI PI za Solar Orbiter, navodi se u saopštenju.

Od 10 instrumenata na Solar Orbiteru, četiri mere svojstva solarnih čestica koje dospevaju u svemirsku letelicu. U nedeljama oko bliskog prolaza, instrumenti su otkrili nekoliko čudnih događaja koje naučnici još analiziraju. Istraživači se nadaju da će moći da stvore veze između onoga što kamere, kao što je EUI, vide na površini Sunca i onoga što se dešava u okruženju oko zvezde. Na kraju, oni bi želeli da budu u mogućnosti da detaljnije predvide efekte koje ove baklje i izbacivanja koronalne mase imaju na Zemlju.

Solar Orbiter će svoj sledeći blizak prolaz prema Suncu obaviti 13. oktobra, približavajući se zvezdi malo bliže nego u martu. To znači da se mogu očekivati nove rekordne slike. Prethodni bliski prolazi letelice su se desili na otprilike polovini udaljenosti Sunca i Zemlje.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

Izvor: Space