misteriozni-slem-dame-od-elce

Jedna od najzagonetnijih drevnih skulptura ikada otkrivenih je Dama od Elče, sa svojim čudnim šlemom koji bi je mogao povezati sa davno izgubljenom civilizacijom ili posetiocima iz drugih svetova.

Za neke, to nije ništa drugo do skulptura moćne kraljice ili drevne sveštenice, za druge je to dokaz tehnološkog napretka korišćenog u civilizaciji izgubljenoj u vremenu.

Misteriozni artefakt, polihromna bista koja predstavlja žensku glavu, vešto isklesana od poroznog krečnjaka visine 56 cm, širine 45 cm i dubine 37 cm je 1897. godine iskopao mladi seoski radnik koji je čistio prostor za sadnju na imanu La Alkudija u Elči, na jugoistoku Španije.

Prema rečima stručnjaka, skulptura datira iz 4. veka pre nove ere i njeno otkriće potvrđuje postojanje drevne iberijske kulture.

Uslovi u kojima je Dama od Elče pronađena su impresivni, u poređenju sa drugim artefaktima pronađenim u istom regionu. Čini se da je ova bista van konteksta, izgleda da je namerno postavljena na mesto koje treba zaštititi ili sakriti, na takav način da je praktično nemoguće znati šta je njeno pravo značenje i namena, jer nije povezana sa sredinom u kojoj je pronađena.

Ceo komad težak je oko 65 kilograma i predstavlja ženu lepo odevenu u tri dela odeće: tuniku, haljinu i otvoreni ogrtač sa reverima.

Kada je bista otkrivena, uočene su i pruge jarkih boja, poput crvene i plave, što znači da su je verovatno farbali.

Ali ono što se najviše ističe su dve velike zavojnice koje uokviruju svaku stranu njenog lica, nalik punđi, pletene i ukrašene lotosovim cvetovima i biserima, sa minđušama koje vise do ramena i izrezbarenom ogrlicom koja krasi njen vrat.

Pročitajte još:

Neki naučnici tvrde da je Dama od Elče iberijska i sugerišu da je ovo slika kraljice, jer je samo žena iz visoke aristokratije mogla da koristi tako spektakularan i veličanstven ukras, dok drugi istraživači veruju da je bila sveštenica ili drevna boginja povezan sa kulturom Baskije.

Drugi naučnici sugerišu da je urezan u sliku boginje Kartagine po imenu Tanit, za koju se zna da ima moć nad mesecom, suncem i zvezdama.

Sada, za neke mislioce, ono što žena nosi nije ništa drugo do šlem sa naprednom drevnom tehnologijom i oni su predložili da bi Dama od Elče bila potomak nekih kolonista Atlantide u tom regionu Pirinejskog poluostrva.

Njen tehnološki šlem bi odražavao veoma naprednu prirodu ove civilizacije.

Trenutno se originalni artefakt nalazi u Madridu, a njegova replika je proizvedena i smeštena u Muzeju arheologije i istorije u Elči.

Postoje još neka zapanjujuća otkrića koja liče na Damu od Elče. Godine 1987. Gospa od Guardamara otkrivena je na feničanskom arheološkom nalazištu Kabezo Lucero u španskoj provinciji Alikante, blizu Elče.

Fenička civilizacija potiče sa istočnog Mediterana i bila je koncentrisana duž Libana i Sirije, a na svom vrhuncu, između 1.100 i 200. godine pre nove ere, civilizacija se širila preko obale Sredozemnog mora do Iberijskog poluostrva.

Drugo otkriće, još intrigantnije, bilo je 12 medaljona sa istom figurom i klinastih natpisa pronađenih 1969. godine u Ričfildu, u Juti(SAD) zakopanih na dubini od 2 metra, koji su potpuna misterija i do danas nema objašnjenja za njihovo poreklo.

Poznato je da su Feničani bili iskusni moreplovci i neustrašivi istraživači, razvijajući široku mrežu pomorske trgovine koja je trajala više od jednog milenijuma, postajući dominantna sila tokom većeg dela antike.

Postoje mnoge teorije o prisustvu Feničana u Americi, pa i u Brazilu, koje potkrepljuju zapisi, natpisi i otkriveni artefakti, koji bi ukazivali na to da je ova civilizacija bila mnogo naprednija nego što se pretpostavlja i da je bar prešla Atlantski okean pre 2000 godina, pre Kolumba, i mogli su imati veze ili možda čak biti potomci izgubljene civilizacije Atlantide.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji