stanovnicima-svajcarskog-sela-naredjeno-da-se-evakuisu-do-petka

Vlasti u istočnoj Švajcarskoj naredile su stanovnicima malog sela Brienc da se evakuišu do petka uveče, jer stručnjaci za geologiju kažu da bi masa od 2 miliona kubnih metara alpskog kamenja koja se nadvija nad glavom mogla da se surva u narednim nedeljama.

Lokalni lideri rekli su tokom gradske skupštine i medijskog događaja u utorak da će stanovnici morati da odu do 18 časova u petak, ali bi mogli da se vrati u selo s vremena na vreme počevši od subote, u zavisnosti od nivoa rizika, ali ne i da ostane preko noći.

Vekovima staro selo prostire se na nemačkom i romanskom govornom području istočnog regiona Graubundena, nalazi se jugozapadno od Davosa na nadmorskoj visini od oko 1.150 metara.

Danas ima manje od 100 stanovnika.

Planina i stene na njoj pomeraju se još od poslednjeg ledenog doba, kažu lokalni zvaničnici. Ali merenja su pokazala „snažno ubrzanje na velikoj površini“ poslednjih dana, a „do 2 miliona kubnih metara stenskog materijala će se srušiti ili skliznuti u narednih sedam do 24 dana“, rekli su zvaničnici.

Tokom prošlog veka, samo selo se pomeralo za nekoliko centimetara svake godine, ali se kretanje ubrzalo u poslednjih 20 godina.

Pročitajte još:

Klizište se pomera oko 1 metar godišnje. Geološka istraživanja pokazuju da je situacija postala još nesigurnija.

Kristijan Gartman, član odbora za upravljanje krizama u gradu Albula, koji u svojoj opštini ubraja Brienc, rekao je da stručnjaci procenjuju da postoji 60 odsto šanse da će kamen pasti u manjim komadima, koji možda neće stići do sela ili doline. Klizište bi takođe moglo usporeno da se kreće.

Ali postoji i šansa od 10 odsto da se cela masa od 2 miliona kubnih metara može srušiti, ugrozivši živote, imovinu i samo selo, rekao je on.

„Nadamo se da će selo ostati netaknuto“, rekao je Gartman telefonom. „Ne možemo da eliminišemo mogućnost da se (kamen) sruši. … To bi moglo oštetiti selo ili ga uništiti.”

Gartman je rekao da je otapanje glečera uticalo na nesigurnost stena tokom milenijuma, ali da topljenje glečera zbog klimatskih promena nije bio faktor.

Stručnjaci su zaključili da je kontrolisana eksplozija koja bi izazvala odron kamenja bila previše opasna jer bi zahtevala bušenje ispod stene, što je sama po sebi opasna operacija, rekao je Gartman.

Podizanje džinovske gomile peska ili zida kako bi se pokušalo zadržati stene takođe se nije smatralo izvodljivim, rekao je: Zid bi morao da bude visok najmanje 70 metara da bi zaštitio selo.

Očekuje se da će mnogi od evakuisanih iz sela ostati kod porodice ili prijatelja, iako su lokalni lideri dobili ponude od zabrinutih komšija da obezbede privremeni smeštaj.  Međutim, na trenutnom „narandžastom“ nivou uzbune, farmske životinje su morale biti ostavljene.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Agencije