cene-hrane-u-britanije-skocile-u-nebo

Izveštaj trgovinskog tela, koji predstavlja supermarkete u Velikoj Britaniji, objavio je u utorak da su cene sveže hrane u aprilu porasle za 17,8 odsto na godišnjem nivou, dok su cene konzervisane robe i drugih artikala u prodavnicama skočile za 12,9 odsto.

Prema BRC-NielsenIQ indeksu cena u prodavnicama, cene su prošlog meseca porasle za 8,8% u poređenju sa istim periodom prethodne godine, dok su blago niže sa 8,9% u martu.

„Ukupna inflacija cena u prodavnicama je blago oslabila u aprilu zbog velikih prolećnih sniženja na odeću, obuću i nameštaj“, rekla je izvršna direktorka BRC-a Helen Dikinson, a prenosi Skaj njuz.

„Međutim, cene hrane su ostale povišene s obzirom na stalne pritiske troškova u celom lancu snabdevanja“, dodala je ona.

Dikinson je ukazao da su neke robe, kao što su gotova jela, doživele rast cena zbog „efekta narušavanja“ povećane proizvodnje i troškova pakovanja.

Pročitajte još:

U međuvremenu, šef maloprodajnog i poslovnog uvida u NielsenIQ-u, Majk Votkins, primetio je da je inflacija tek dostigla vrhunac, a obim prodaje uglavnom u padu, „teško je pretpostaviti snagu poverenja potrošača“.

Zvanični podaci pokazali su prošlog meseca da je stopa inflacije u Britaniji blago oslabila, ali i dalje ostaje iznad 10%, sa troškovima hrane i pića na najvišem nivou od 45 godina.

Prema dobrotvornoj organizaciji Trussell Trust, skoro tri miliona paketa sa hranom za hitne slučajeve podeljeno je u britanskim bankama hrane u protekloj godini, pri čemu je broj predviđen za decu prvi put premašio milion.

Glavni ekonomista Banke Engleske, Hju Pil, ranije je izjavio da britanska domaćinstva i kompanije moraju da prihvate da su siromašniji i da treba da prestanu da traže povećanje plata i podizanje cena.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji