obelezavanje-dana-pobede-u-letoniji-je-sada-zlocin

Više od dvadesetak ljudi uhapšeno je u utorak u Letoniji zbog kršenja zakona protiv proslave pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom.

Policija članica EU i NATO-a je čak zaplenila jaknu „Rusija“ od čoveka u invalidskim kolicima, a drugog uhapsila zbog nošenja sovjetskih medalja u javnosti.

Letonska policija je do 23:30 po lokalnom vremenu prijavila ukupno 26 hapšenja, 38 prekršajnih i četiri krivična slučaja, navodi Delfi.

Dok je većina slučajeva zabeležena u Rigi, glavnom gradu, višestruka hapšenja dogodila su se i u Daugavpilsu.

U jednom incidentu, stariji građanin opisan kao „izgleda premlad da bi bio veteran Drugog svetskog rata“ pojavio se u jakni sa sovjetskim medaljama. Kada mu je policija rekla da ga skine, opirao se hapšenju.

Pet osoba je uhapšeno zbog polaganja cveća sa „simbolima vojne agresije“ na Spomenik slobode u Parku pobede u Daugavpilsu.

Oni su optuženi za „javnu upotrebu simbola koji veličaju militarističku agresiju i ratne zločine“.

U istom parku policija je naterala čoveka u invalidskim kolicima da skine jaknu jer je pisalo „Rusija“.

Dvojica muškaraca koji govore ruski privedena su u Dubrovinskom parku u Daugavpilsu nakon što su dali intervju za TV3. Njihova uvreda bila je iznošenje mišljenja da su se fašisti vratili na vlast u Ukrajini, uz podršku EU.

Pročitajte još:

Letonski parlament je prošlog meseca zabranio proslavu Dana pobede kao „omalovažavanje i podrivanje vrednosti Letonije kao demokratske i nacionalne države, uključujući podelu društva, veličanje rata, vojne agresije i totalitarizma, kao i lažno tumačenje istorijskih događaja“.

Letonci su ipak masovno izašli da polažu cveće na groblja i spomen obeležja.

Većina hapšenja i citiranja uključivala je postavljanje cveća na „zabranjena mesta“, gde su nekada stajali sovjetski spomenici pre nego što ih je vlada u Rigi uništila.

Zajedno sa svojim baltičkim susedima Estonijom i Litvanijom, Letonija se pridružila EU i NATO-u 2004.

Oko četvrtine od njenih 1,8 miliona stanovnika govore ruski, koji se često suočavaju sa diskriminacijom.

Baltičke države su bile deo Ruskog carstva do 1918. i Sovjetskog Saveza 1940-41. i ponovo između 1945. i 1991.

Baltičke republike su insistirale da je sovjetski period predstavljao ilegalnu okupaciju i veličale su one koji su sarađivali sa nacističkom Nemačkom kao patriote.

https://twitter.com/LiepinInese/status/1655845648275570689?s=20

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji