papa-kaze-da-je-argentinska-vlada-zelela-njegovu-glavu

Papa Franjo rekao je da je, dok je bio nadbiskup Buenos Ajresa pre više od decenije, argentinska vlada želela da mu „odseče glavu“ podržavajući lažne optužbe da je sarađivao sa vojnom diktaturom 1970-ih.

Franjo je svoje komentare izneo 29. aprila u privatnom razgovoru sa jezuitima dok je bio u poseti Mađarskoj.

Franjo je takođe jezuit i komentari su objavljeni u utorak u italijanskom jezuitskom časopisu Civilta Cattolica, kao što je uobičajeno nakon ovakvih susreta.

Tokom Franjine posete, mađarski pripadnik jezuitskog verskog reda pitao ga je o njegovom odnosu sa pokojnim ocem Ferencom Jalićem, jezuitom mađarskog porekla koji je boravio u Buenos Ajresu i koga je vojska uhapsila pod sumnjom da je pomagao levičarima gerilci.

Jalić je uhapšen 1976. zajedno sa još jednim jezuitskim sveštenikom, Orlandom Joriom, Urugvajcem. Jorio je umro 2000, a Jalić 2021.

Kada je Franjo izabran za papu 2013. godine, jedan argentinski novinar optužio je Franju da je izdao dvojicu sveštenika dok je bio otac Horhe Mario Bergoljo i pretpostavljeni argentinskih jezuit tokom vojnog „prljavog rata“ protiv levičara.

„Situacija je zaista bila veoma konfuzna i neizvesna. Tada se razvila legenda da sam ih predao policiji“, rekao je Franjo.

Pročitajte još:

Franjo je to uvek poricao, a kada je izabran za papu, Jalićje izdao saopštenje u kojem kaže da hapšenje nije krivica budućeg pape.

Godine 2010, kada je budući papa postao nadbiskup Buenos Ajresa, svedočio je pred tročlanim sudskim većem koje je istraživalo period diktature.

„Neki ljudi u vladi su hteli da mi ‘odseku glavu’ (ali) na kraju je utvrđena moja nevinost“, rekao je papa Franjo.

Papa nije izneo detalje, ali je kao nadbiskup Buenos Ajresa imao često teške odnose sa vladom predsednice Kristine Fernandes de Kiršner, koja je u toj ulozi bila od 2007. do 2015. godine.

Optužila ga je da je politički zauzimao stranu, uglavnom tokom njegovih poseta barakama u Buenos Ajresu, a jednom ga je izbegla ne prisustvujući tradicionalnoj misi u glavnom gradu Argentine.

U razgovoru sa jezuitima u Mađarskoj, Franjo je rekao da je nakon što je postao papa sreo jednog od trojice sudija koji su ga ispitivali 2010. „i jasno mi je rekao da su dobili uputstva od vlade da me osude”.

Veruje se da je Franjin nelagodan odnos sa argentinskim političarima jedan od razloga što se još nije vratio u svoju domovinu otkako je postao papa.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji