zrtvama-kenijskog-kulta-smrti-nedostaju-organi

Tela žrtava koji su ekshumirana iz masovnih grobnica povezanih sa kenijskim verskim kultom smrti nedostaju organi, otkrile su autopsije, prenose lokalni mediji u utorak, pozivajući se na sudske dokumente.

Šef policije Martin Munene rekao je da je osumnjičeni vođa kulta Paul Nthenge Mekenzie sada pod istragom zbog umešanosti u trgovinu organima nakon što su obdukcioni izveštaji utvrdili da su organi nedostajali „nekim od tela žrtava koja su ekshumirana“, izvestila je kenijska agencija Waza.

Mekenzi, osnivač Međunarodne crkve dobre vesti u istočnoj Keniji, uhapšen je 14. aprila i optužen za „terorizam” nakon što je navodno naredio svojim sledbenicima da umru od gladi kako bi „sreli Isusa”.

Vlasti su od prošlog meseca izvukle 112 tela iz plitkih grobnica u onome što je postalo poznato kao „masakr u šumi Šakahola“. Iako se čini da je glad bila primarni uzrok smrti, prema izveštajima obdukcije, glavni vladin patolog, dr Johansen Oduor, izjavio je da su neke od žrtava, uključujući decu, bile zadavljene, prebijene ili ugušene.

Ministar unutrašnjih poslova Kiture Kindiki rekao je u utorak da je „do sada uhapšeno 25 ljudi, a istražni tim se približava počiniocima drugog i trećeg nivoa koji su pomogli gospodinu Mekenziju da izvrši gnusno zverstvo“.

Pročitajte još:

Waza je citirao inspektora Munenea koji je rekao da je „trgovina ljudskim organima bila dobro koordinirana, uključujući više igrača“.

Prema Muneneu, televanđelista Ezekiel Odero, koji je uhapšen 27. aprila u vezi sa masakrom i dobio je kauciju u četvrtak, ima „blisku vezu” sa Makenzijem. Rekao je da je Odero takođe primio velike količine novca navodno od Mekenzijevih sledbenika koji su prodali svoju imovinu pod uticajem vođe kulta.

Sud u Najrobiju je u ponedeljak navodno naredio vlastima da zamrznu više od 20 Oderoovih bankovnih računa na 30 dana.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji