nemacka-razmislja-o-racionalizaciji-elektricne-energije

Racionalizacija električne energije moglo bi da postane neizbežnost u Nemačkoj kao deo strategije energetske tranzicije počevši od sledeće godine, izvestio je u petak javni emiter BR24.

Nemačka Federalna mrežna agencija razmatra ograničavanje upotrebe električne energije u udarnim satima jer lokalne mreže ne uspevaju da pokriju rastuću potražnju, za koju se očekuje da će porasti za više od 10 odsto u narednim godinama usled prelaska na čistu energiju, navodi se u saopštenju.

Više e-automobila i toplotnih pumpi znači veću potražnju za električnom energijom, ali lokalne mreže nisu uvek dizajnirane za velika opterećenja, navodi se u članku.

Drugi problem za elektroprivrede u zemlji je nedovoljno proširenje mreže kojoj trenutno nedostaje oko 14.000 kilometara infrastrukture.

Šef Federalne agencije za mreže Klaus Miler predložio je da se nemačkim mrežnim operaterima dozvoli da ograniče upotrebu električne energije u određenim satima kako bi izbegli preopterećenje, od januara 2024.

Pročitajte još:

„Ako se dokaže da bi moglo doći do ovog preopterećenja mreže, onda operater distributivne mreže ima pravo da sprovede restrikcije“, rekao je on za BR24.

Pored tranzicije EV, nemačka vlada se takođe suočava sa izazovom prebacivanja sistema grejanja sa nafte i gasa.

Napuštanje ugljovodonika znači da će oni morati da budu zamenjeni električnim pumpama za grejanje, ali kablovi i transformatori koji se trenutno koriste nisu pogodni za rastuće potrebe budućnosti, napominje agencija.

Kako ne bi došlo do kašnjenja pri povezivanju toplotnih pumpi i uređaja za punjenje, operateru distributivnog sistema je potreban i instrument za kontrolu“, rekli su iz Federalne mrežne agencije za politički magazin Kontrovers.

Jedina izvodljiva mera da se održi stabilan rad elektroenergetskih mreža je da se toplotne pumpe i električna vozila isključe iz mreže tokom opterećenja, navodi se u saopštenju i dodaje da Federalna agencija za mreže sada radi na detaljima nove uredbe.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji