jutjuber-priznao-krivicu-nakon-sto-je-srusio-svoj-avion-radi-pregleda

29-godišnji Jutjuber izjasniće se krivim po federalnoj optužbi nakon što je uništio olupinu aviona koji je namerno srušio da bi dobio gledaoce, saopštili su zvaničnici Ministarstva pravde SAD-a u četvrtak.

Trevor Danijel Džejkob priznao je vlastima da je planirao da sruši svoj avion u video snimku koji je napravio da promoviše sebe.

Kasnije je sakupio olupinu aviona i rešio ih se kako bi sprečio federalne istražitelje da istraže mesto nesreće, navodi se u saopštenju kancelarije američkog tužioca za centralni okrug Kalifornije.

Džejkob, pilot i padobranac, pristao je da se izjasni krivim po jednoj tački za uništavanje i prikrivanje sa namerom da ometa saveznu istragu, navodi se u saopštenju.

Let je obavljen 24. novembra 2021. Džejkob je otputovao sa aerodroma Lompok Siti, u okrugu Santa Barbara, ali nikada nije nameravao da sleti avion, priznao je u sporazumu o priznanju krivice.

Umesto toga, on je „planirao da se katapultira iz svog aviona tokom leta i snimi sebe kako pada padobranom na zemlju i svoj avion kako se spuštao i ruši“, navodi se u saopštenju.

Džejkob je postavio nekoliko kamera u različitim delovima aviona i poneo sa sobom padobran, video kameru i štap za selfije, navodi se u saopštenju.

Pročitajte još:

„Otprilike 35 minuta nakon poletanja, dok je leteo iznad Nacionalne šume Los Padres u blizini Santa Marije, Džejkob se katapultirao iz aviona i snimio sebe kako pada padobranom na zemlju“, dodaje se.

Nakon što je skočio padobranom na zemlju i snimio pad, otišao je do olupine i sa sobom poneo video podatke o nesreći, navodi se u saopštenju.

Jutjuber je dva dana kasnije prijavio nesreću Nacionalnom odboru za bezbednost saobraćaja. Ali umesto toga je lagao vlastima da ne zna gde se nalazi mesto nesreće i otprilike dve nedelje kasnije, odleteo je na mesto nesreće sa prijateljem, utovario olupinu i kasnije je uništio, navodi se u saopštenju, koje se poziva na sporazum o priznanju krivice.

Otprilike mesec dana nakon pada, postavio je video na svoj Jutjub kanal pod nazivom „Srušio sam svoj avion“, na kojem se vidi pad i Džejkob kako skače padobranom iz aviona.

Neki gledaoci su bili sumnjičavi prema vratolomije, sa brojnim komentarima koji su ukazivali na to da je Džejkob već nosio padobran, nije pokušao da odveze letelicu do bezbednog područja za sletanje, i poneo je kameru i štap za selfi sa sobom kada je napuštao avion.

„Džejkob je priznao u svom sporazumu o priznanju krivice da je nameravao da zaradi novac putem snimka“, dodaje se u saopštenju.

Takođe je priznao da je lagao saveznim istražiteljima nakon što je podneo izveštaj o incidentu o avionskoj nesreći i lažno tvrdio da je avion potpuno izgubio otprilike pola sata nakon poletanja, navodi se u saopštenju.

„Jutjuber je takođe lagao inspektora za bezbednost u vazduhoplovstvu (Federalne uprave za vazduhoplovstvo) kada je rekao da se motor aviona ugasio i da je, pošto nije mogao da identifikuje nijednu opciju bezbednog sletanja, iskočio padobranom iz aviona“, dodaje se.

FAA je oduzela Džejkobu pilotsku dozvolu prošle godine, navodi se u saopštenju.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji