madjarski-ministar-eu-sankcije-protiv-rusije

Sledeća runda sankcija protiv Rusije o kojoj trenutno raspravljaju zemlje članice EU neće biti usmerena na nuklearnu energiju, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Budimpešta je više puta rekla da će se protiviti bilo kakvim pokušajima nametanja ograničenja ruskom nuklearnom sektoru, ističući da su i druge zemlje članice koje koriste nuklearnu energiju protiv tog predloga.

„Pregovori o 11. paketu sankcija počeli su u sredu u Briselu. Predlog Evropske komisije za ovaj paket ne sadrži sankcije vezane za nuklearnu industriju“, rekao je Sijarto na zajedničkoj konferenciji za novinare sa bugarskim ministrom energetike Rosenom Hristovim.

Mađarski ministar spoljnih poslova je još jednom naglasio da Budimpešta ni pod kojim uslovima neće pristati na predlog, dodajući da je to odluka da pojedine zemlje odlučuju kako će dobiti struju.

Sijarto je napomenuo da Mađarska ima svoju nuklearnu elektranu Paks više od četiri decenije, dodajući da je ona izgrađena u saradnji sa SSSR-om i da će nastaviti da koristi rusko nuklearno gorivo.

Nuklearna elektrana Paks proizvodi više od polovine električne energije koja se troši u Mađarskoj.

Mađarske vlasti su ranije rekle da se proširenje infrastrukture Paksa smatra ključnim za energetsku bezbednost zemlje. Budimpešta je ranije postigla dogovor sa Moskvom o proširenju objekta.

Pročitajte još:

„Sigurno nećemo odustati od planova za izgradnju dve nove elektrane u Paksu“, jer bi oni dugoročno garantovali snabdevanje zemlje energijom, dodao je Sijarto.

On je rekao i da se rusko nuklearno gorivo, koje se dopremalo železnicom preko Ukrajine, sada do nuklearke Paks transportuje brodovima preko Crnog mora preko bugarske luke Varna, a zatim železnicom preko teritorije Bugarske,  Rumunije do Mađarske.

„U tom pogledu, Bugarska je takođe važna tranzitna zemlja“, rekao je Sijarto.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji