u-bosni-nice-hobitsko-selo

U centralnoj Bosni raste pravo malo Hobitsko selo, ono će biti prvo te vrste u jugoistočnoj Evropi, četiri sestre koje su došle na ovu ideju bile su inspirisane Tolkinovim delom „Gospodari prstenova“ i nadaju se da će svojim poduhvatom privući turiste.

„Često smo održavali porodična okupljanja na ovom brdu i razgovarali o tome šta bi bilo najbolje da ovaj pogled iskoristimo u turističke svrhe“, rekla je Milijana, najstarija od sestara Milićević, pokazujući zadivljujući pogled na dolinu i jezero.

Kreševski hobiton, kako se zove selo Hobita, nalazi se u selu Rakova noga u blizini starog kraljevskog i rudarskog grada Kreševa, 40-ak minuta vožnje od glavnog grada Sarajeva, prenosi Reuters.

Prošle godine Marija, 28-godišnja inženjerka geologije, predložila je svojim sestrama Milijani, Vedrani i Valentini da naprave kuću u stilu hobitskih domova iz Tolkeinovih „Gospodara prstenova“.

Ove kuće su ugrađene u zemlju.

Sestre su odlučile da njihove kuće moraju da sadrže karakteristike kraja u kome žive i da svaka sestra uredi jedan stan kako želi.

Već su izgradili dve kuće, a tri su u izgradnji.

Prva kuća, sa okruglim zelenim vratima i prozorom, nazvana je Lipa po selu u kome je Milijana provela veći deo detinjstva sa dedom i babom.

Lipa je moja nostalgija, sećanje na zdravo detinjstvo u kome je sadnja bašte bila društvena igra, prijatelji domaće životinje i limeno bure Jadransko more“, rekla je Milijana.

Druga kuća nosi ime Ober po pećini u Kreševu. Njena tavanica je ukrašena stalaktitima kako bi pružila osećaj da ste u pećini.

Pročitajte još:

„Ober je u istoriji bio rudnik iz kojeg su kreševski rudari vadili cinibarit i topili ga da bi dobili zlato“, rekla je Marija.

Vrata i prozor njene kuće obojeni su crvenom bojom.

Ostale tri kuće, koje bi uskoro trebalo da budu završene, takođe će dobiti nazive po lokalnim znamenitostima.

Na primer, Bedem, sa kulama na uglovima, dobio je ime po tvrđavi u kojoj je boravila poslednja bosanska kraljica Katarina dok je bila u Kreševu.

Hobitsko selo su već počeli da posećuju turisti iz regiona i drugih evropskih zemalja, rekla je Marija.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji