kenija-misteriozna-bolest-usmrtila-do-sada-devet-osoba

Misteriozna bolest koja se širi kenijskim okrugom Marsabit i Kagi zajednicu, vezala je za krevet oko 80 osoba dok je usmrtila devetoro ljudi, tim stručnjaka za nadzor bolesti trenutno radi na identifikaciji bolesti.

„Izgubili smo devet ljudi do sada, a najmanje 80 drugih je vezano za krevet u selima“, rekao je u sredu Mozes Galoro, viši šef regiona, prenosi Nation Media.

On je apelovao na hitnu intervenciju kako bi se zaustavila epidemija i sprečilo više smrtnih slučajeva.

Misteriozna bolest do sada je usmrtila šestoro odrasli i troje dece uzrasta od jedne do tri godine.

Sumnja se da je bolest, prvi put prijavljena pre dve nedelje, oblik „nasilne malarije“ na osnovu preliminarnih istraga zdravstvenih službenika.

Prijavljeni simptomi uključuju bolest nalik gripu, žute oči, jake glavobolje i otečenu slezinu, pri čemu je jedna žrtva pokazivala znakove slične kala-azar-u, vrsti visceralne lajšmanije ili crne groznice.

Kenijski institut za medicinska istraživanja dva meseca pre izbijanja zaraze pronašao je invazivnu vrstu komaraca u oblastima Laisamis i Saku u okrugu Marsabit.

Pročitajte još:

Odeljenje za zdravstvo okruga Marsabit saopštilo je u četvrtak da „blisko sarađuje sa drugim zdravstvenim agencijama i da se preduzimaju sve neophodne mere za identifikaciju, obuzdavanje i upravljanje epidemijom“.

Ranije ove nedelje, odeljenje je takođe saopštilo da je situacija „pod kontrolom“ jer je tim stručnjaka za nadzor bolesti i laboratorijskih tehnologa prikupljao uzorke krvi za verifikaciju.

U utorak su zajednici stavljeni na raspolaganje lekovi protiv malarije i za odrasle i za decu, paracetamol i antibiotici, a dodatni lekovi su poslati u četvrtak.

„Ohrabrujemo stanovnike da preduzmu preventivne mere kao što su često pranje ruku sapunom i vodom, izbegavanje kontakta sa bolesnim ljudima i traženje medicinske pomoći ako osete bilo kakve simptome“, saopštilo je okružno zdravstveno odeljenje.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji