nemacki-predsednik-bezbednosni-poredak-evrope

Sukob između Rusije i Ukrajine „uništio“ je bezbednosni poredak u Evropi, izjavio je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer.

On tvrdi da neće biti povratka na nekadašnje bezbednosne principe čak ni nakon završetka neprijateljstava.

„Evropski bezbednosni poredak više ne postoji“, rekao je Štajnmajer nemačkom radiju RBB u sredu, dodajući da će „zajednička bezbednost“ prestati da bude „zajednički koncept još dugo vremena“.

„Naći ćemo se u novoj situaciji (nakon završetka borbi), u kojoj će se Evropa s jedne strane i Rusija s druge strane braniti jedna od druge“, rekao je nemački predsednik.

Štajnmajer je okrivio Moskvu za eroziju evropske bezbednosti, ističući da ni nemačka vlada ni EU nisu odgovorni.

Komentari su usledili dan nakon što je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio da bi sukob u Ukrajini mogao biti okončan za nekoliko dana, ukoliko prestane dotok zapadnog oružja u Kijev.

Borelj je, međutim, priznao da takav scenario neće dovesti do ishoda kojem se Brisel nadao.

Pročitajte još:

Rusija je više puta izjavljivala da je spremna da reši konflikt mirnim putem, sve dok se ostvaruju njeni ciljevi i uzimaju u obzir njeni interesi.

2021. godine, pre nego što je ruska vojska započela svoju kampanju u Ukrajini, Moskva je podnela sveobuhvatan nacrt sporazuma o bezbednosti u Evropi.

Predlog je uključivao obećanje NATO-a da se neće širiti dalje na istok, uklanjanje američkog nuklearnog oružja iz Evrope i povlačenje NATO trupa i projektila dalje od ruske granice.

Ovaj sporazum su odbili i Vašington i Brisel.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT