peskov-medjunarodni-krivicni-sud-je-marioneta-zapada

Međunarodni krivični sud je marioneta kolektivnog Zapada i Rusiji je teško zamisliti da bi se bilo koja zemlja usudila da izvrši svoj nalog protiv suverene nuklearne sile, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov u intervjuu u sredu.

ATV pitao je Peskova o optužbama MKS-a protiv predsednika Vladimira Putina i komesara za prava deteta Marije Lvove-Belove. Prethodno je MKS-a bio ad-hoc tribunal za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, koji je nesrazmerno ciljao Srbe.

Nalog Međunarodnog krivičnog suda „praktično znači da tamo možda postoje države kojima nedostaje suverenitet i da mogu da misle da imaju interes da postupe po tom nalogu ako im se pruži prilika“, rekao je Peskov za ATV.

Ali teško mi je da zamislim da bi se neko usudio da deluje po tom nalogu protiv ruskog predsednika.

„To je nezamislivo“, dodao je on, napominjući da je Rusija „jedna od najvećih zemalja na svetu i jedna od najvećih nuklearnih sila“.

Pročitajte još:

Priznajući „veoma bolno“ iskustvo bosanskih Srba sa Haškim tribunalom, Peskov je istakao da Rusija nije potpisnica Rimskog statuta i da ne priznaje Međunarodni krivični sud.

„U sadašnjim okolnostima to telo smatramo zapravo marionetom kolektivnog Zapada, koji ga koristi da vrši pritisak na našu zemlju. Neće uspeti“, rekao je Putinov portparol.

Moskva je evakuisala hiljade stanovnika Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona, četiri regiona koji su velikom većinom glasali za pridruživanje Rusiji prošlog septembra, daleko od zone borbenih dejstava, zbog namernog granatiranja civila od strane ukrajinskih snaga, često koristeći oružje koje je isporučio NATO .

U martu, oslanjajući se na tvrdnje vlade u Kijevu, MKS je naveo tu činjenicu da tvrdi da su Putin i Lvova-Belova nadgledali „protivpravnu deportaciju“ i „nezakonito prebacivanje“ dece iz „okupiranih oblasti Ukrajine“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji