misteriozne-kugle-na-nebu-iznad-japana

Čudni objekti koji podsećaju na vatrene kugle primećene su u sredu uveče kako lete iznad japanske prefekture Okinave, prema izveštajima lokalnih vesti, a nekoliko očevidaca je na društvenim mrežama podelilo snimke.

Video snimak koji je snimio reporter NHK-a oko 20:30 po lokalnom vremenu prikazuje objekte kako sijaju nebom u blizini Naha Sitija u najjužnijem regionu Japana.

Novinar je rekao da su bili „iznenađeni“ prizorom, napominjući „U početku sam mislio da je vatromet, ali nisam čuo nikakav zvuk i kretali su se u pravoj liniji“.

Astronomska opservatorija Išigakijima, koja se nalazi u gradu Išigaki na lancu ostrva Okinava, kasnije je potvrdila da je u sredu u 20:33 na nebu primetila „traku svetlosti“ severno od objekta.

Brojni meštani su takođe snimili vatrene lopte i postavili snimak na internet, a jedan video koji je napravio novinar Riukiu Shimpo sastavlja seriju snimaka koje su podelili stanovnici.

Na društvenim mrežama, neki posmatrači su spekulisali da su svetla delovi meteora ili zvezda padalica.

Iako objekti tek treba da budu identifikovani, opservatorija Išigakijima ponudila je uverljivo objašnjenje, uz napomenu da se očekivalo da će ostaci kineske rakete lansirane prošlog novembra ponovo ući u Zemljinu atmosferu u noći 10. maja.

Pročitajte još:

Opservatorija je predvidela da će svemirski otpad „proći direktno preko glavnog ostrva Okinave“, ili severno od njega, dodao je NHK.

Može se očekivati da će vatrene kugle i meteoriti udariti u Zemlju vertikalno ili koso, ali krhotine satelita i raketa kruže oko Zemlje“, saopštila je opservatorija.

„Dakle, moguće je da će (krhotine) izgledati ovako jer će polako uroniti, skoro paralelno sa Zemljom, i izgoreti tokom dugog vremenskog perioda.“

Kiša meteora Eta Aquarid je takođe u toku, aktivna ove godine između 15. aprila i 27. maja, iako je vrhunac događaja već prošao prošle nedelje, kada se očekivalo da će oko pet meteora biti vidljivo na nebu iznad Tokija.

Nejasno je da li bi se kiša meteora i dalje mogla primetiti sa Okinave u trenutnoj fazi.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji