nova-google-ai-pretraga-razlikuje-se-od-bard-chatbot

Google kompanije Alphabet Inc u sredu je demonstrirao ažurirani proizvod za pretragu koji ugrađuje više veštačke inteligencije(AI) u svoje odgovore dok kompanija nastoji da odagna sumnje da gubi tlo u odnosu na Bing pretragu Microsoft-a koju pokreće OpenAI.

Google već ima Bard chatbot koji se takmiči sa ChatGPT, chatbot-om iz OpenAI-a koji je izazvao ogromno uzbuđenje među korisnicima svojim odgovorima sličnim ljudskim.

Kompanija kaže da tradicionalna Google pretraga i dalje treba da se koristi za pronalaženje i traženje informacija, kao što je lociranje nečega za kupovinu.

Bard je chatbot koji može da vodi razgovore nalik ljudima, a namenjen je da se koristi za kreativnu saradnju, na primer, za generisanje softverskog koda ili pisanje natpisa za fotografiju.

Sa poboljšanom pretragom nazvanom Search Generative Experience, Google-ova početna stranica i dalje izgleda i deluje kao poznata traka za pretragu.

Razlika je u odgovorima: ako novi Google otkrije da se generativna AI može koristiti za odgovor na upit, na vrhu stranice sa rezultatima će se prikazati odgovor generisan od veštačke inteligencije.

Tradicionalne veze ka vebu će ostati ispod.

Na primer, pretraga za „vreme u Beogradu“ će kao i obično usmeriti korisnika na osmodnevnu prognozu, dok upit koji postavlja pitanje šta da obučem za šetnju izaziva dug odgovor koji generiše veštačka inteligencija.

„Trebalo bi da se obučete slojevito, uključujući košulju kratkih rukava i lagani džemper ili jaknu za taj dan“, navodi se u rezultatu, uključujući linkove ka veb lokacijama na kojima se nalaze takvi saveti.

Korisnici će takođe moći da uđu u potpuno novi „režim razgovora“, koji slično Bard-u i ChatGPT-u pamti korisnička prethodna pitanja, tako da korisnici mogu lakše da postavljaju pitanja.

Pročitajte još:

Međutim, kompanija ističe da konverzacijski režim nije dizajniran da bude chatbot sa ličnošću; namenjen je samo da pomogne u usavršavanju rezultata pretrage.

Na primer, njegovi odgovori nikada neće sadržati frazu „Ja“, za razliku od Bard-a i ChatGPT-a.

Američki potrošači će dobiti pristup Search Generative Experience-u u narednim nedeljama putem liste čekanja, probne faze tokom koje će Google pratiti kvalitet i brzinu rezultata pretrage, saopštila je kompanija.

Kompanija je u sredu saopštila da je Bard sada dostupan bez liste čekanja u 180 zemalja i teritorija i da planira da proširi svoju podršku na 40 jezika.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji