najnasilnija-zemlja-na-svetu-izdrzala-365-dana-bez-ubistava

Salvador je sakupio rekordnih 365 dana bez ubistava, izjavio je predsednik ove države Najib Bukele u četvrtak, ovaj rekordni niz bez ubistava.

Ova latinoamerička zemlja se smatrala najnasilnijom na svetu još 2016.

„Zaključili smo 10. maj 2023. sa 0 ubistava širom zemlje“, rekao je Bukele na Tviteru. „Sa ovim, to je 365 dana bez ubistava, cela godina.“

Od 2009. godine, zemlja se smatrala najnasilnijom u Latinskoj Americi, sa ubistvima na svaka dva sata.

Do 2015. godine imala je preko 6.600 ubistava, i dobila epitet kao najsmrtonosnija zemlja na svetu koja nije bila u ratu.

Godina bez ubistava nije bila uzastopna, već kumulativna tokom četiri godine Bukeleovog predsedavanja. Pre nego što je preuzeo dužnost u junu 2019, zemlja je zabeležila samo dva dana bez ubistva u 15 godina.

Sada je Salvador „najbezbednija zemlja u Latinskoj Americi“, tvrdi predsednik.

„Zemlja nikada nije zabeležila takav ciklus mira, od njenog rođenja kao republike“, istakao je jedan salvadorac na društvenim mrežama.

Bukele je drastičnu promenu pripisao svom „Ratu protiv bandi“.

Njegova vlada je proglasila vanredno stanje u martu 2022, usred velikog porasta nasilja bandi u zemlji od 6,5 miliona stanovnika na Tihom okeanu. Označavajući ozloglašene Mara Salvatruča (MS-13), Bario 18 i druge bande teroristima, njegova vlada je do sada zatvorila više od 65.000 osumnjičenih kriminalaca.

Pročitajte još:

Izvan glavnog grada izgrađen je mega-zatvor pod nazivom Centar za suzbijanje terorizma (CECOT), kapaciteta 40.000 osuđenika u maksimalnom obezbeđenju.

Paralelno sa suzbijanjem bandi, Bukele je prihvatio ekonomske reforme, uvodeći bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja uporedo sa američkim dolarom, zbog prigovora MMF-a, i ukidajući sve poreze i carine na sektor informacionih tehnologija.

Tokom posete Salvadoru u martu, AP je izvestio da su obični Salvadorci odahnuli i uživali u svakodnevnom životu, a da ih organizovani kriminal nije terorisao.

Ali agencija je takođe citirala stručnjake za ljudska prava sa sedištem u SAD koji su zabrinuti da će Salvador postati „policijska država“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji