beloruski-vojnici-napadnuti-na-granici-sa-ukrajinom

Beloruski vojnici su bili meta napada na autoputu koji vodi do Ukrajine, napadač vozač kamiona je u četvrtak kasno uveče gađao eksplozivnom napravom vojnike, koji su bili raspoređeni da pojačaju granicu, saopštilo je Ministarstvo odbrane u Minsku.

Beloruski vojnici napadnuti su na autoputu M-5, koji ide od glavnog grada Minska ka granici između Belorusije i Ukrajine, navodi se u kratkom saopštenju ministarstva u petak.

„Vozač kamiona pokušao je napad eksplozivnom napravom napravljenom od pirotehnike na grupu vojnika uključenih u pojačavanje delova državne granice“, navodi se u saopštenju.

Osumnjičeni je pokušao da pobegne sa lica mesta, ali su vojnici uspeli da mu blokiraju vozilo i privedu ga, saopštilo je ministarstvo.

U incidentu niko od vojnika nije povređen, dodaje se.

Napadač, koji je opisan kao 51-godišnji muškarac, predat je policiji. „U postupcima vozača se identifikuju crte ekstremizma“, navodi se u saopštenju.

Belorusija, bliski saveznik Rusije, deli granicu sa Ukrajinom od 1.084 km.

Minsk ne učestvuje direktno u borbama između Moskve i Kijeva, međutim, Rusija i Belorusija su prošle jeseni stvorile zajedničku vojnu grupaciju unutar Belorusije kako bi odgovorile na pretnje Zapada.

Pročitajte još:

Ukrajina je navodno pojačala svoju granicu sa Belorusijom zbog zabrinutosti zbog potencijalnog ruskog upada iz tog pravca.

Minks je optužio Kijev da sprovodi provokacije i pokušava da uvuče Belorusiju u sukob.

U martu je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko svog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog nazvao „ološem“ nakon što je ruski osmatrački avion A-50 pretrpeo manju štetu u napadu dronom na vazdušnu bazu u Belorusiji. Operacija nije mogla da bude izvedena bez znanja ukrajinskog lidera, rekao je on.

Kijev je prošlog meseca opozvao svog ambasadora u Belorusiji na konsultacije, nakon što je Lukašenko održao sastanak sa vršiocem dužnosti šefa ruskih Narodne Republike Donjeck (DNR) Denisom Pušilinom.

Zajedno sa Luganskom Narodnom Republikom (LNR), Zaporoškom i Hersonskom Oblašću, DNR je prošle jeseni postala deo Rusije nakon što su ljudi u četiri regiona velikom većinom glasali za taj potez na referendumima.

Ukrajina smatra da su ove teritorije pod okupacijom Rusije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji