rogozin-rusija-ima-sve-sto-je-potrebno-da-neutralise-zapadne-satelite

Rusija ima potrebne alate da onesposobi neprijateljske satelite, ali se uzdržava od toga kako bi izbegla eskalaciju, rekao je u sredu Dmitrij Rogozin, bivši šef svemirske agencije Roskosmos.

U intervjuu za radio stanicu Moscow Speaking, Rogozin je zamoljen da prokomentariše sposobnost Rusije da uništi zapadne satelite, uključujući sisteme Starlink kojima upravlja kompanija SpaceX Ilona Maska.

„Ako treba da uništimo, fizički uništimo ili jednostavno neutrališemo neprijateljsku orbitalnu konstelaciju… uradićemo to veoma brzo. Imamo sva neophodna sredstva za to“, rekao je bivši šef Roskosmosa, koji sada komanduje dobrovoljačkim borbenim snagama pod nazivom „Carevi vukovi“.

Međutim, Rogozin je upozorio da će se svaki napad ili druge radnje kojima se onesposobljavaju sateliti smatrati „casus belli“. „To bi bio izgovor za rat, koji bi se prelio u svemir.“

Rusija bi se suočila sa odmazdom, jer bi odmah izgubila sve svoje satelite, rekao je Rogozin, dodajući da bi to dovelo do eskalacije i rata.

Takođe je rekao da je Moskvi zaista potreban satelitski sistem poput Starlink-a, koji ima hiljade releja koji omogućavaju korisnicima da kontrolišu dronove u realnom vremenu i izbegavaju mere elektronskog ratovanja.

Pročitajte još:

Od početka sukoba u Ukrajini, SpaceX je Kijevu obezbedio hiljade Starlink terminala kako bi pomogao lokalnom stanovništvu da ostane povezan na internet.

Međutim, kako je Kijev počeo da se sve više oslanja na satelite u borbi protiv Rusije, u februaru je SpaceX ograničio sposobnost ukrajinske vojske da kontroliše bespilotne letelice, a visoki zvaničnik kompanije je objasnio da ova tehnologija „nikada nije bila namenjena da bude naoružana“.

Sam Mask je rekao da nije nameravao da njegovi sateliti budu razlog za prelazak ukrajinskog sukoba u Treći svetski rat.

Početkom aprila, rusko ministarstvo spoljnih poslova je takođe optužilo Kijev i „određeni broj stranih država“ da pokušavaju da manipulišu ruskim civilnim satelitima, upozoravajući da je to kršenje međunarodnog prava i da bi moglo da izazove „odgovarajući odgovor“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji