mobilne-mreze-u-evropi-pod-znakom-pitanja

Život bez mobilnih telefona sada je nezamisliv, ali mobilne mreže bi mogle da se „zacrne“ širom Evrope ove zime ako nestane struje ili dođe do racionalizacija energije koja bi mogla da dovede do kvarova na mobilnim mrežama.

U Francuskoj, situaciju se pogoršava zbog nekoliko nuklearnih elektrana koje se gase radi održavanja.

Zvaničnici industrije telekomunikacija kažu da se plaše da će jaka zima staviti evropsku telekomunikacionu infrastrukturu na test, primoravajući kompanije i vlade da pokušaju da ublaže uticaj.

Trenutno nema dovoljno rezervnih sistema u mnogim evropskim zemljama da bi se izborili sa široko rasprostranjenim prekidima struje, izjavila su četiri rukovodioca telekoma, što povećava izglede za nestanak mobilnih mreža.

Zemlje Evropske unije, uključujući Francusku, Švedsku i Nemačku, pokušavaju da obezbede nastavak komunikacije čak i ako nestanci struje dovedu do iscrpljivanja rezervnih baterija instaliranih na hiljadama ćelijskih antena raširenih širom njihove teritorije.

Evropa ima skoro pola miliona telekomunikacionih tornjeva i većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta za pokretanje mobilnih antena.

U Francuskoj, plan koji je izneo distributer električne energije Enedis, uključuje potencijalne prekide struje do dva sata u najgorem slučaju, rekla su dva izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Opšti nestanak struje bi uticala samo na delove zemlje na principu rotacije. Neće uticati na osnovne službe kao što su bolnice, policija i vlada, rekli su izvori.

Francuska vlada, telekom operateri i Enedis, jedinica državnog preduzeća EDF, održali su razgovore o tom pitanju tokom leta, rekli su francuska vlada i izvori.

Francuska federacija telekomunikacija (FFT), lobistička grupa koja predstavlja Orange, Bouigues Telecom i Altice-ov SFR, stavila je u središte pažnje Enedis zbog nemogućnosti da antene izuzme od nestanka struje.

Enedis je odbio da komentariše sadržaj razgovora sa vladom o tom pitanju.

Enedis je rekao da su svi redovni kupci tretirani na jednak način u slučaju izuzetnih prekida rada.

Rečeno je da je bilo u stanju da izoluje delove mreže za snabdevanje prioritetnih kupaca, kao što su bolnice, ključne industrijske instalacije i vojska i da je na lokalnim vlastima da dodaju infrastrukturu telekom operatera na listu prioritetnih kupaca.

„Možda ćemo do ove zime unaprediti naše znanje o ovom pitanju, ali nije lako izolovati mobilnu antenu (od ostatka mreže)“, rekao je zvaničnik francuskog ministarstva finansija koji poznaje razgovore.

Portparol francuskog ministarstva finansija odbio je da komentariše razgovore sa Enedisom, telekom grupama i vladom.

Telekomunikacije u Švedskoj i Nemačkoj takođe su izrazile zabrinutost zbog potencijalnih nestašica struje kod svojih vlada, reklo je nekoliko izvora upoznatih sa ovim pitanjem.

Švedski regulator telekomunikacija PTS radi sa telekom operaterima i drugim vladinim agencijama na pronalaženju rešenja, navodi se u saopštenju. To uključuje razgovore o tome šta će se desiti ako se struja racionalizuje.

PTS finansira kupovinu prenosivih benzinskih stanica i mobilnih baznih stanica koje se povezuju na mobilne telefone radi dužeg nestanka struje, rekao je portparol PTS-a.

Italijanski telekom lobi rekao je da želi da mobilna mreža bude isključena iz bilo kakvog prekida napajanja ili uštede energije i da će to pokrenuti sa novom italijanskom vladom.

Prekidi struje povećavaju verovatnoću otkazivanja elektronskih komponenti ako budu podvrgnute naglim prekidima, rekao je u intervjuu šef telekomunikacionog lobija Masimo Sarmi.

Proizvođači opreme za telekomunikacije Nokia i Ericsson rade sa mobilnim operaterima na ublažavanju uticaja nestašice struje, rekla su tri izvora upoznata sa ovim pitanjem.

Evropski telekom operateri moraju da preispitaju svoje mreže kako bi smanjili dodatnu potrošnju energije i modernizovali svoju opremu korišćenjem energetski efikasnijeg dizajna radija, izjavila su četvorica direktora telekoma.

Da bi uštedele energiju, telekom kompanije koriste softver za optimizaciju protoka saobraćaja, uspavljuju tornjeve mobilne mreže kada se ne koriste i isključuju različite opsege spektra, rekli su izvori upoznati s tim.

Telekom operateri takođe rade sa nacionalnim vladama kako bi proverili da li postoje planovi za održavanje kritičnih usluga.

U Nemačkoj, Deutsche Telekom ima 33.000 mobilnih radio lokacija (tornjeva) i njegovi mobilni sistemi za hitno napajanje mogu da podrže samo mali broj njih u isto vreme, rekao je portparol kompanije.

Deutsche Telekom će koristiti mobilne sisteme napajanja za hitne slučajeve koji se uglavnom oslanjaju na dizel u slučaju produženih nestanka struje, navodi se u saopštenju.

Francuska ima oko 62.000 mobilnih tornjeva za mobilne mreže, a industrija neće moći da opremi sve antene novim baterijama, rekla je predsednica FFT-a Liza Belulo.

Naviknute na neprekidno snabdevanje strujom decenijama, evropske zemlje obično nemaju generatore koji podržavaju struju na duže vreme.

Pomalo smo razmaženi možda u velikim delovima Evrope gde je struja prilično stabilna i dobra – rekao je izvršni direktor industrije telekomunikacija.

Ulaganja u oblast skladištenja energije su možda bila manja nego u nekim drugim zemljama.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Dnevni Puls/Mediji