Moćni Zmaj - Kineski borbeni avion vredan 120 miliona dolara

Chengdu J-20 je najnapredniji kineski borbeni stelt avion.

Mlaznjak, nazvan „Moćni zmaj“, predstavljen je vazduhoplovstvu Narodne oslobodilačke armije Kine u martu 2017. Proizveden od strane kompanije Chengdu Aircraft Industry Group iz Sečuana, mlaznjak je jedno od najnaprednijih kineskih vojnih oružja.

Debitovao je u javnosti u novembru 2016. na aeromitingu u Džuhaju u Guangdongu u Kini.

J-20 je tek treći borbeni avion pete generacije u istoriji, posle američkih aviona Lockheed Martin F-22 i F-35. Kineske vazduhoplovne snage su imale flotu od više od 50 aviona J-20 2021.

Kineski mlaznjak je napravio poređenje sa F-35 otkako su mlaznjaci bili blokirani u vojnim sukobima 2020.

Mlazni avion F-35 predstavljen je američkoj vojsci u julu 2015. Postoje tri varijante mlaznjaka: konvencionalni F-35A za poletanje i sletanje, F-35B sa kratkim poletanjem i vertikalnim sletanjem i nosač F-35C. Varijante se razlikuju po tome kako mlaznjak poleće i sleće.

Lockheed Martin proglašava F-35 kao „najnapredniji borbeni avion na svetu“, sa veoma niskom vidljivom prikrivenošću, naprednim senzorima, fuzijom informacija i mrežnom vezom.

Ali postoji jaka konkurencija od J-20.

Susreti F-35 sa J-20 u Istočnom kineskom moru impresionirali su visokog generala američkih vazduhoplovnih snaga, objavio je South China Morning Post.

U intervjuu sa Mičel institutom za vazduhoplovne studije u martu, komandant američkih pacifičkih vazdušnih snaga. Kenet Vilsbah je rekao da je sposobnost Kine da odbrani svoju naciju „snažna“.

Malo je rano da se kaže šta tačno nameravaju da urade sa J-20, zapravo sve što smo videli je superiornost u vazduhu – rekao je Vilsbah u intervjuu.

On je dodao da kineski piloti „prilično dobro“ upravljaju mlaznjakom.

J-20 je dugačak, širok avion: ima dužinu od 23 metra i visinu od 5 metara.

Mlaznjak ima maksimalnu brzinu od 2.468 km/h i domet putovanja od 5.926 kilometara, navodi se na sajtu avijacije Aero Corner. Poređenja radi, F-35A ima maksimalnu brzinu od 1.960 km/h i domet od 2.200 kilometara, prema Kraljevskim vazduhoplovnim snagama Australije.

Postoji nekoliko varijanti J-20.

Neke značajne varijante su J-20A, prva verzija mlaznog aviona, i J-20S, prvi stelt borbeni avion sa dva sedišta.

Kina ima kapacitet da razvije mlaznjak u nekoliko drugih varijanti, uključujući bombarder, električni avion za ratovanje i varijantu baziranu na nosaču, prema vojnom sajtu Global Security.

J-20 je u početku bio opremljen ruskim motorima AL-31F.

Mlaznjaci nadograđuju svoje motore ruske proizvodnje na turboventilatorski motor VS-15 sa naknadnim sagorevanjem, preneo je u martu South China Morning Post. Kao deo kineskog programa lokalizacije, svi J-20 će biti opremljeni motorima kineske proizvodnje kao što je VS-15, rekao je izvor.

U izveštaju iz 2020. godine, novine iz Hong Konga su navele da je nadogradnja motora „približila njegove performanse” F-22. Motori VS-15 bi povećali manevarsku sposobnost i borbenu sposobnost.

Mlaznjak košta između 100 i 120 miliona dolara po jedinici, navodi The EurAsian Times.

Početkom 2000-ih, preliminarni trošak mlaznjaka je bio 450 do 500 miliona kineskih renminbija, ili oko 60 do 70 miliona dolara), navodi Diplomat. Prema procenama iz više izveštaja, cena mlaznjaka je od tada značajno porasla.

Troškovi istraživanja i razvoja aviona procenjeni su na preko 30 milijardi renminbija, navodi South China Morning Post.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

 

Izvor: Business Insider