moldavski-region-u-sukobu-sa-proevropskom-vladom

Skupština u proruskom regionu Moldavije u utorak je podržala izbor lokalnog lidera koji namerava da poboljša odnose sa Moskvom, što je dovelo do sukoba sa proevropskom vladom te zemlje.

Moldavija, mala, država koja se graniči sa Ukrajinom i Rumunijom, osudila je rusku invaziju i optužila Moskvu da pokušava da destabilizuje administraciju predsednice Maje Sandu.

Južni moldavski region Gagauzija izabrao je novog „baškana“, ili lidera, prošlog vikenda u trci u kojoj su učestvovali samo proruski kandidati. Skupština je podržala taj rezultat.

Ali premijer Moldavije i drugi zvaničnici nagovestili su da će centralne vlasti pokušati da ponište rezultate na osnovu široko rasprostranjenih „nepravilnosti“.

Premijer Dorin Recean rekao je da su rezultati izbora neizvesni.

Pročitajte još:

„Policija i tužioci su javno objavili nepravilnosti uočene tokom glasanja“, rekao je on za moldavsku Pro TV.

Jevgenija Gutul, novi baškan, želi „dalje prijateljstvo“ sa Moskvom.

Ona predstavlja stranku Šor, koja je mesecima organizovala proteste tražeći Sanduovu ostavku.

Dok je skupština Gagauzije jednoglasno odobrila ishod izbora, stotine demonstranata okupilo se ispred zgrade uzvikujući „Dole diktatura, dole Maja Sandu!“

Proevropska vlada će pokušati da preko Ustavnog suda Moldavije u sredu donese odluku o zabrani stranke Šor.

Njenom vođi, poslovnom magnatu Ilanu Šoru, prošlog meseca je povećana kazna u odsustvu na 15 godina zatvora u vezi sa krađom milijarde dolara iz moldavskih banaka u periodu 2014-2015, što je ekvivalent jednoj osmini nacionalne godišnje proizvodnje. Šor živi u Izraelu.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji