Mađarska blokirala novi paket vojne pomoći Ukrajini

Kijev pokazuje „sve ratoborniji“ stav prema Mađarskoj, kaže ministar spoljnih poslova Peter Sijarto

Mađarska neće podržati dodelu dalje vojne pomoći EU Ukrajini osim ako Kijev ne odustane od svog „sve više neprijateljskog“ stava prema zemlji, izjavio je u sredu ministar spoljnih poslova mađarske Peter Sijarto.

Upozorenje dolazi nakon što je Mađarska blokirala novi paket vojne pomoći od 500 miliona evra (544 miliona dolara) iz takozvanog Evropskog mirovnog fonda (EPF).

Odluka da se blokira osma tranša iz fonda od 5,6 milijardi evra (6,08 milijardi dolara), kojim se finansiraju strane vojske, podstaknuta je „sve ratobornijim stavom Kijeva prema svom susedu iz Evropske unije“, rekao je visoki diplomata na brifingu za medije. u Beču.

„Pošteno je reći da nam je dosta“, rekao je Sijarto.

Ministar je naveo niz otvorenih pitanja između Mađarske i Ukrajine, uključujući odluku Ukrajine da doda OTP banku Nirt, najvećeg zajmodavca Mađarske, na sramotnu listu „međunarodnih sponzora rata“ jer je održavala poslovne veze sa Rusijom.

„Želim jasno da naglasim da sve dok Ukrajina drži OTP na svojoj listi međunarodnih ratnih sponzora, ne možemo da podržimo odluke koje zahtevaju nove ekonomske i finansijske žrtve od strane Evropske unije i njenih država članica. Isto važi i za (antiruske) sankcije“, rekao je Sijarto, ističući da banka „nije prekršila nijedan zakon u Ukrajini, nije prekršila nijedan međunarodni zakon, niti je prekršila bilo kakve sankcije“.

Druga pitanja koja je naveo diplomata uključuju nedavne izveštaje o navodnim planovima ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da digne u vazduh naftovod koji povezuje Rusiju i Mađarsku preko teritorije Ukrajine, kao i ograničavanje prava na obrazovanje etničke mađarske manjine od strane Kijeva.

Pročitajte još:

Poslednji problem je već godinama glavni problem u bilateralnim odnosima, a Budimpešta veruje da su prava etničkih Mađara povređena. Kijev je više puta optuživao Budimpeštu za mešanje u unutrašnje stvari zemlje, a praksa Mađarske da izdaje pasoše etničkim Mađarima u Ukrajini izaziva diplomatske incidente.

Mađarska je zauzela neutralan stav prema tekućim neprijateljstvima između Rusije i Ukrajine, odbijajući da pruži vojnu pomoć Kijevu ili čak dozvoli njegov tranzit sa teritorije zemlje. Zemlja se takođe kontinuirano protivila sankcijama EU protiv Rusije, posebno onima koje bi uticale na sopstvenu privredu Mađarske, uključujući njen sektor konvencionalne i nuklearne energije.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji