sad-se-trudi-da-osujeti-tehnoloski-razvoj-kine

SAD napadaju kineske kompanije i naučnike kao deo svojih napora da osujeti tehnološki razvoj drugih zemalja, izjavio je u sredu portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Tokom svoje redovne konferencije za štampu, Vang je tvrdio da je udarna snaga za disruptivnu tehnologiju koju je osnovalo Ministarstvo pravde SAD (DOJ) u februaru dizajnirana da „zloupotrebi režime kontrole izvoza“.

„SAD su politizovale, instrumentalizovale i naoružavale tehnološka pitanja i nastojale da osujeti tehnološki napredak drugih zemalja“, rekao je Vang.

Portparol je pozvao SAD da napuste „zastareli hladnoratovski mentalitet“ i da „prestanu da zloupotrebljavaju sudsku vlast kako bi ciljali kineske istraživače“.

On je naglasio da će Peking „čvrsto štititi zakonita prava i interese kineskih građana“.

Vangovi komentari usledili su nakon što je DOJ u utorak objavio da su dva neimenovana bivša softverska inženjera uhapšena zbog navodne krađe materijala od američkih tehnoloških kompanija kako bi ga „prodali na tržište kineskim konkurentima“. Prema DOJ-u, jedan od inženjera je kineski državljanin.

Pročitajte još:

Bela kuća je više puta optuživala Peking za krađu tehnologije i korišćenje telekomunikacionih kompanija kao što su Huawei i servis za razmenu video zapisa TikTok za špijunažu.

Kina je negirala optužbe i optužila SAD da pokušavaju da podriju konkurenciju na globalnom IT tržištu.

Država Montana je u sredu donela potpunu zabranu TikToka.

Usluga je ograničena u najmanje 25 drugih američkih država i unutar savezne vlade, koje su zabranile aplikaciju na zvaničnim uređajima.

Huawei je 2019. godine stavljen na američku trgovinsku crnu listu, a većini američkih dobavljača zabranjeno je da isporučuju robu i tehnologiju kompaniji osim ako im se ne da dozvole. Mera ima za cilj da prekine sposobnost kineske kompanije da kupuje ili dizajnira poluprovodnike koji napajaju većinu njenih proizvoda.

Tenzije između SAD i Kine, dve najveće svetske ekonomije, su u porastu jer se nadmeću za dominaciju u ključnim tehnologijama, uključujući poluprovodnike.

U oktobru je Bajdenova administracija otkrila stroga ograničenja na mogućnost Kine da kupuje poluprovodnike i opremu za proizvodnju čipova, stavljajući kompanije iz zemlje na listu za dalje ispitivanje.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji