protivraketni-odbrambeni-sistem-patriot-u-ukrajini-ostecen

Protivraketni odbrambeni sistem Patriot, proizveden u SAD, koji koristi Ukrajina, verovatno je pretrpeo određenu štetu od ruskog udara, izjavila su u utorak dva američka zvaničnika, dodajući da nije uništen, dok ruska strana tvrdi suprotno.

Sistem Patriot je jedan od niza sofisticiranih jedinica protivvazdušne odbrane koje je Zapad isporučio Ukrajini.

Jedan američki zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti i pozivajući se na početne informacije, rekao je da Vašington i Kijev već razgovaraju o najboljem načinu za popravku sistema i da u ovom trenutku ne izgleda da će sistem morati da bude uklonjen iz Ukrajine.

Zvaničnik je dodao da će Sjedinjene Države imati bolje razumevanje u narednim danima i da bi se informacije vremenom mogle promeniti.

Patriot se smatra jednim od najnaprednijih sistema protivvazdušne odbrane SAD. Obično uključuje lansere zajedno sa radarom i drugim vozilima za podršku.

Pročitajte još:

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da je uništilo američki odbrambeni sistem zemlja-vazduh Patriot „hipersoničnom“ raketom Kinžal.

Ukrajina je ranije saopštila da je oborila 18 ruskih projektila tokom noći, uključujući čitav rafal od šest Kinžala. Na pitanje o ukrajinskoj tvrdnji, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ju je odbacio, prenela je agencija RIA.

Nije bilo jasno koje je zapadno oružje koristila Ukrajina.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji