madjarska-blokirala-isplatu-500-miliona-evra-ukrajini

Mađarska je blokirala transfer oružja i vojne opreme iz EU u Ukrajinu u vrednosti od 500 miliona evra, izvestila je u ponedeljak italijanska novinska agencija ANSA.

Kako se Kijev bori za zapadno oružje u pokušaju da ojačao svoju dugo obećanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga, paket je trebalo da bude poslat sledeće nedelje.

Ako bude odobren, to bi predstavljalo osmo povlačenje za Ukrajinu iz Evropskog fonda za mir (EPF), fonda od 5,6 milijardi evra koji blok koristi za finansiranje stranih vojnih snaga i nadoknadu sopstvenih članica koje šalju oružje u strane sukobe.

Pre prošlog februara, Peace Facility je korišćen samo za snabdevanje nesmrtonosnom opremom Gruziji, Maliju, Moldaviji, Mozambiku i Ukrajini, za ukupno manje od 125 miliona dolara.

Budimpešta je odbila da odobri najnoviji transfer osim ako ne dobije „garancije“ da će EPF ostati „global“ u svom obimu i da se neće koristiti isključivo za naoružavanje Ukrajine, izvestila je ANSA, pozivajući se na „informisani izvor“.

Nije iznenađujuće da će Mađarska pokušati da blokira isporuku oružja Kijevu.

Iako je Mađarska članica NATO-a, premijer Viktor Orban je odbio da dozvoli bloku koji predvode SAD da pošalje oružje u Ukrajinu preko mađarske teritorije.

Orban je optužio SAD i njegove kolege NATO saveznike da potpiruju sukob „na račun evropskih interesa“, dok njegova vlada podržava kineski plan koji ima za cilj da se ta situacija reši diplomatskim putem.

Pročitajte još:

Krajem prošle godine, Mađarska je zadržala tranšu ekonomske pomoći Ukrajini od 18 milijardi evra, koju bi blok pozajmio na globalnim tržištima. Orban je tvrdio da bi se time EU „zadužila” zbog Ukrajine. Na kraju je popustio kada je blok ukinuo zamrzavanje donacija za Mađarsku.

Mađarska je u januaru takođe blokirala oslobađanje sedme tranše oružja EPF za Ukrajinu, iako je paket odobren nekoliko nedelja kasnije.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je više puta pozivao Zapad da mu isporuči teže oružje i više municije uoči toliko hvaljene kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Zelenski je proteklih dana obišao Italiju, Nemačku, Veliku Britaniju i Francusku i obezbedio dalja obećanja o pomoći od sve četiri, ali i dalje insistira da su mu potrebni borbeni avioni i rakete većeg dometa da bi ispunio svoje obećanje da će povratiti ruske teritorije u Hersonu. , Zaporožje, Donjeck, Lugansk i Krim.

Američki vojni zvaničnici javno su izrazili sumnju da ukrajinska vojska može da postigne ove ciljeve, a dokumenti Pentagona koji su procureli sugerišu da se Vašington priprema za neuspeh ofanzive Kijeva.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji