nemacka-nece-slati-borbene-avione-u-ukrajinu

Nemačka neće isporučivati borbene avione Ukrajini, izjavila je predsednica komiteta za odbranu Bundestaga Mari-Agnes Štrak-Cimerman.

Ona je međutim naglasila da je Berlin već dao zeleno svetlo zajedno sa nekoliko drugih članica NATO-a za transfer starijih vojnih aviona sovjetskog dizajna u Kijev.

Govoreći za radio stanicu Deutschlandfunk u utorak, Štrak-Cimerman je izjavila da je „ona i većina mojih kolega relativno rano rekli da ne vidim Tornado ili Eurofighters u ukrajinskom vazdušnom prostoru“.

Ona je zatim navela složenu obuku koja bi bila potrebna ukrajinskim pilotima za upravljanje ratnim avionima.

Nasuprot tome, sovjetski borbeni avioni iz bivših zaliha istočne Nemačke pokazali su se korisnijim, tvrdi ona.

Štrak-Cimerman je sugerisala da bi to bio značajan doprinos ako bi Ukrajina bila snabdevena avionima američke proizvodnje F-16, iako je napomenula da Berlin ne koristi ovaj tip aviona.

Prema njenim rečima, Nemačka čini sve što je u njenoj moći da vojno podrži Ukrajinu, ali se ne može očekivati da će obezbediti kompletan spektar naoružanja koje je potrebno Kijevu.

Politico je u nedelju citirao anonimnog službenika iz kancelarije francuskog predsednika Emanuela Makrona koji tvrdi da je bilo kakva diskusija o isporuci zapadnih borbenih aviona Ukrajini „malo preuranjena“.

Pročitajte još:

Tokom posete ukrajinskog predsednika Volodomira Zelenskog Londonu u ponedeljak, britanski premijer Riši Sunak obećao je veću vojnu pomoć, uključujući program koji ima za cilj usavršavanje veština ukrajinskih pilota borbenih aviona.

Kako se navodi u saopštenju, inicijativa će ići „ruku pod ruku sa naporima Velike Britanije da radi sa drugim zemljama na obezbeđivanju aviona F-16“.

Ukrajina je povećala svoje pozive za vojne avione zapadne proizvodnje u poslednjih nekoliko meseci, iako ti zahtevi tek treba da budu odobreni.

Nekoliko država članica NATO-a je umesto toga Ukrajini obezbedilo borbene avione sovjetskog dizajna.

Rusija je više puta upozoravala zapadne nacije da, obezbeđujući Kijevu naprednije oružje, rizikuju da budu uvučeni u direktnu vojnu konfrontaciju.

Moskva je takođe insistirala da nikakva zapadna vojna pomoć neće odvratiti Rusiju od postizanja svojih ciljeva u Ukrajini.