Zvaničnik EU upozorio da u Uniji raste uticaj ruske propagande

Građani nekih zemalja članica staju na stranu Moskve u vezi Ukrajine, upozorio je šef za transparentnost Brisela.

Visoki zvaničnik EU upozorio je da su proruski narativi u porastu u bloku i da sve više ljudi u tom smislu vidi ukrajinski sukob. Komesarka EU Vera Jourova je u intervjuu nemačkom listu Bild u nedelju zahtevala da zemlje članice EU troše više novca na „strateške komunikacije” jer „ruska propaganda” ima snažan uticaj na građane.

RT mora ostati zabranjen u regionu, dok je „nezavisnim“ ruskim medijima sa sedištem u evropskim zemljama potrebna podrška, dodala je ona.

Češka političarka i veteranka Evropske komisije, koja trenutno služi kao potpredsednica za vrednosti i transparentnost, izrazila je zabrinutost zbog sve veće popularnosti ruskih stavova o pitanjima poput sukoba u Ukrajini.

„U mnogim zemljama sve je veći narativ da Rusija nije agresor, već žrtva“, rekla je Jourova.

„U Slovačkoj više od 50 odsto stanovništva veruje u teorije zavere, uključujući i one o ruskom agresorskom ratu. Do danas potcenjujemo uticaj ruske propagande.

Moskva tvrdi da sukob u Ukrajini potiče od nekontrolisane ekspanzije NATO-a u Evropi i neuspeha zapadnih zemalja da poslušaju ruska upozorenja. Poslednji pokušaj deeskalacije situacije preduzela je ruska vlada 2021. godine, ali joj je rečeno da je njena zabrinutost neosnovana i da Ukrajina ima pravo da traži članstvo u vojnom bloku predvođenom SAD. Iz perspektive Rusije, sukob je deo proksi rata Zapada protiv nje.

Problem saglasnosti građana EU sa ruskim stavom je u tome što Moskva „ulaže milijarde u svoju propagandu, a mi jedva da radimo bilo šta da joj se suprotstavimo“, tvrdi zvaničnik EU Vera Jourova. Ona je pozvala države članice da više ulažu u „strateške komunikacije i borbu protiv dezinformacija“.

Nemačka je, sugeriše Jourova, posebno važna meta za Rusiju. Ona je rekla da je zabrinuta zbog „infiltracije mirovnog pokreta“ u zemlji.

„Tvrditi da je neko ko snabdeva oružjem ratni huškač izuzetno je opasno“, objasnila je ona. „Ovo služi samo za slabljenje podrške Ukrajini.“

Zvaničnik EU je pohvalila cenzuru EU nad RT-om, opisujući kanal kao „ne medij“, već kao „ratno propagandno oružje“ kome nema mesta u Evropi.

Pročitajte još:

„Umesto toga, trebalo bi da podržimo nezavisne ruske medije“, predložila je ona. „Mnogi od njih su ovde u Berlinu i u drugim evropskim gradovima.

Kancelarija potpredsednika navodno stoji iza nastojanja da se u EU uvede zakon za suzbijanje „stranih agenata“. Politiko je izvestio o istraživanju neprofitnih organizacija u martu, koje su upitane da li imaju strane izvore finansiranja. Ovo je sprovedeno uoči zakonodavnog paketa namenjenog „odbrani demokratije“.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji