rusija-tvrdi-da-je-presrela-projektil-dugog-dometa

Ruske snage su oborile krstareću raketu dugog dometa koju je isporučila Velika Britanija zajedno sa nekoliko drugih oružja koje su koristile ukrajinske snage, izvestilo je Ministarstvo odbrane Rusije u svom dnevnom ažuriranju u ponedeljak.

London je prošle nedelje potvrdio isporuku oružja Storm Shadow krstareću raketu dugog dometa Ukrajini, koje je odmah upotrebljeno za napad na grad Lugansk.

Ministarstvo odbrane Rusije tvrdi da je oružje presretnuto u prethodna 24 sata uključivalo sedam protivradarskih raketa HARM, jednu raketu Storm Shadow i sedam raketa koje su ispalili sistemi višestrukog lansiranja HIMARS.

To je bio prvi put da je Moskva prijavila obaranje Storm Shadow-a otkako je Velika Britanija potvrdila njihovu isporuku.

Lokalne vlasti u Lugansku tvrde da je britanski projektil korišćen za nekoliko nedavnih vazdušnih napada na ruski grad. U ponedeljak ujutru, dve takve rakete oštetile su stambene zgrade, kancelariju i automobile u gradu.

Vršilac dužnosti guvernera Leonid Pasečnik rekao je da je pogođena škola vojne avijacije, ali da u napadu nije bilo žrtava, pozivajući se na preliminarne izveštaje sa lica mesta.

Pročitajte još:

Pre nego što je London poslao krstareće rakete, koje mogu da pogode ciljeve udaljene do 300 km, Kijev nije imao nijedno zapadno oružje uporedivog dometa.

Ukrajinska vlada je mesecima molila da nabavi takvo oružje, ali SAD i njeni saveznici ranije nisu bili voljni da prošire ukrajinske udarne sposobnosti.

London je rekao da će novo oružje ojačati ukrajinske snage za dugo obećanu kontraofanzivu protiv Rusije.

Storm Shadows rakete imaju izvesnu stelt sposobnost zahvaljujući svojoj relativno maloj veličini i sposobnosti niskog letenja bi se izbeglo otkrivanje radara.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji