austrija-u-vozu-pustan-govor-nacistickog-lidera

Međugradski voz u Austriji, na liniji Bregenc-Beč zaprepastio je putnike kada je pušten govor nemačkog nacističkog lidera Adolfa Hitlera.

Umesto uobičajenih najava sledećih stanica, sa razglasa u vozu u nedelju je odjekivalo „Hajl Hitler“ i „Zig hajl“, objavio je danas BBC.

Operaterka je rekla da je poslednjih dana bilo nekoliko takvih incidenata.

Putnik na liniji Bregenc-Beč rekao je za BBC da su svi u vozu bili „potpuno šokirani“.

Poslanik Zelene stranke David Štegmiler rekao je da je govor nacističkog lidera pušten preko interfona neposredno pre nego što je voz stigao u Beč.

„Najpre smo čuli 30 sekundi Hitlerovog govora, a onda i ‘Zig hajl’ „, rekao je Štegmiler.

On je naveo da osoblje voza nije moglo da zaustavi snimak i da nije moglo da daje sopstvene objave.

Štegmiler je naveo da je dobio imejl od čoveka koji je bio u vozu sa staricom koja je preživela koncentracioni logor i koji je rekao da je starica plakala kada je čula Hitlerov govor.

Pročitajte još:

Štegmiler je istakao da je drugi putnik primetio da, kada druge zemlje imaju tehničke probleme u vozovima, to se obično odnosi na kvarove klima-uređaja, a da je „u Austriji tehnički problem Hitler“.

U saopštenju poslatom BBC-ju, Austrijske železnice (OEBB) su poručile da se „apsolutno ograđuju od sadržaja poruka emitovanih u vozu“.

„Trenutno možemo samo da pretpostavimo da je reč o objavama koje su izgovarali ljudi direktno u vozu preko interfona. Slučaj smo prijavili policiji“ – saopštio je OEBB.

Kako se navodi, protiv dve osobe su podnete prijave.

Hitler je rođen u Austriji, ali je kao mladić emigrirao u Nemačku 1913. godine.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti