kina-pokrece-projekte-za-brak-i-kulturu-radjanja-dece-nove-ere

Kina će pokrenuti pilot projekte u više od 20 gradova kako bi stvorila brak i kulturu rađanja „nove ere“, u nameri da podstakne prijateljsko okruženje za rađanje, što je najnoviji potez vlasti da spreči opadajući natalitet u zemlji.

Kinesko udruženje za planiranje porodice, nacionalno telo koje sprovodi vladine mere za populaciju i plodnost, pokrenuće projekte za podsticanje žena da se udaju i rađaju decu, izvestio je u ponedeljak Global Times.

Promovisanje braka, rađanje dece u odgovarajućem uzrastu, podsticanje roditelja da dele obaveze u vezi sa vaspitanjem dece i obuzdavanje visokih „cena za neveste“ i drugih zastarelih običaja su u fokusu projekata, Kina nastoji da animira stanovnike ka povećanju nataliteta i stvaranju „nove ere“.

Gradovi uključeni u pilot projekat uključuju proizvodno središte Guangdžou i Handan u kineskoj provinciji Hebej. Udruženje je prošle godine već pokrenulo projekte u 20 gradova, uključujući Peking, navodi Times.

Društvo treba više da usmerava mlade ljude na koncept braka i rađanja – rekao je demograf He Jafu za Tajms.

Projekti dolaze usred niza mera koje kineske provincije primenjuju kako bi podstakle ljude da rađaju decu, uključujući poreske olakšice, stambene subvencije i besplatno ili subvencionisano obrazovanje za treće dete.

Pročitajte još:

Kina je sprovodila rigidnu politiku jednog deteta od 1980. do 2015. godine, koren mnogih njenih demografskih izazova koji su omogućili Indiji da postane najmnogoljudnija nacija na svetu.

Granica je od tada podignuta na troje dece.

Zabrinuti zbog prvog pada stanovništva u Kini u poslednjih šest decenija i njenog brzog starenja, vladini politički savetnici su u martu predložili da neudate i razvedene žene treba da imaju pristup zamrzavanju jajnih ćelija i tretmanu vantelesne oplodnje, između ostalih usluga kako bi se povećala stopa plodnosti u zemlji.

Mnoge žene su bile primorane da odustanu od rađanja više dece ili ih uopšte nemaju zbog troškova brige o deci i zbog toga što su morali da prekinu svoje karijere, a rodna diskriminacija je i dalje ključna prepreka.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji