turska-ceka-konacne-rezultate-predsednik-erdogan

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je Narodna alijansa „znatno bolja“ na nedeljnim parlamentarnim i predsedničkim izborima, iako konačni rezultati tek treba da budu objavljeni.

„Naša zemlja je završila još jedan festival demokratije sa izborima 14. maja. Iako tačni rezultati još nisu jasni, mi smo daleko ispred“, rekao je predsednik Turske Erdogan u obraćanju naciji sa balkona svoje Partije pravde i razvoja (AK), sa sedištem u glavnom gradu Ankari.

Njegove izjave usledile su nakon što su milioni birača izašli na birališta u nedelju da izaberu sledećeg predsednika zemlje i članove njenog parlamenta od 600 mesta.

Ističući da očekuje da će se prednost njegovog saveza povećati kada budu objavljeni konačni rezultati, Erdogan je rekao da ima oko 2,6 miliona glasova više od svog najbližeg konkurenta Kemala Kiličdaroglua, lidera glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i zajedničkog kandidata za šestočlanu partijska opoziciona Nacija Alijansa.

Podvlačeći veliku izlaznost na izborima, Erdogan je rekao da je ta cifra „jedna od najvećih u našoj istoriji“.

„Želeo bih da izrazim svoju zahvalnost svakom svom građaninu koji je izašao na izbore sa rekordnom izlaznošću i izrazio svoje preferencije za budućnost svoje zemlje i sebe“, rekao je on.

Završićemo ovaj krug sa preko 50% glasova

Predsednik je istakao da poštuje narodnu volju i da od svih očekuje „istu demokratsku zrelost”.

Pročitajte još:

„Naša zemlja ima funkcionisanje koje daje primer svetu kako u pogledu ostvarivanja političkih prava i sloboda tako i u pogledu pouzdanosti izbornog sistema“, rekao je Erdogan.

On je dodao da će odluka birača u zemlji biti jasna kada budu objavljeni nezvanični konačni rezultati.

„Ako odluka naše nacije pokaže da su predsednički izbori završeni, nema problema. Ako se naš narod opredelio za drugi krug izbora, dobrodošao je da to učini.“

Verujemo da ćemo ovaj krug završiti sa preko 50 odsto glasova – rekao je Erdogan.

Ističući da se glasovi u zemlji i inostranstvu još prebrojavaju, Erdogan je pozvao svoje pristalice da budu „na oprezu“ dok se proces prebrojavanja ne završi.

Na predsedničkim listićima birači su birali između Erdogana, Kiličdaroglua i Sinana Ogana iz Saveza ATA (Predaka). Muharem Ince je još jedan predsednički kandidat koji se povukao iz trke u četvrtak.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/AA