kineski-spijuni-najaktivniji-u-prestonici-eu

Špijuni koji rade direktno ili indirektno za kinesku vladu izuzetno su aktivni u prestonici EU, navodi se u vladinom izveštaju.

U dokumentu koji je objavila belgijska služba bezbednosti utvrđeno je da su kineski špijuni izuzetno aktivni u zemlji, što je izazvalo zabrinutost političara u zemlji u kojoj je de fakto administrativna prestonica Evrope Brisel.

Izveštaj je sada izazvao zabrinutost među nekim evropskim političarima, sa brojnim optužbama za špijunažu i kampanje protivzakonitog uticaja u Evropskom parlamentu koje su upućene kao što su Maroko, Rusija, Kina i Katar.

Prema izveštaju belgijske bezbednosne službe VSSE, aktivnosti kineskih državljana su od posebne važnosti, jer čvrsta veza komunističke vlade sa poslovnim interesima u njenoj zemlji posebno otežava uočavanje mogućih obaveštajnih sredstava i da deluju kao mogući špijuni.

„Aktivnosti Kine u našoj zemlji nisu ograničene na špijuna koji krade državne tajne ili hakera koji parališe bitnu kompaniju ili državnu službu iza svog računara“, navodi se u vladinom izveštaju, tvrdeći da mnogi kineski prikupljači obaveštajnih podataka rade u „sivim zonama između lobiranja, mešanja, političkog uticaja, špijunaže, ekonomske ucene i kampanja dezinformisanja.“

„To uključuje čitav niz interakcija sa brojnim državnim i nedržavnim igračima koji su povezani sa Kinom“, nastavila je služba.

„To je igra u kojoj je Kina izuzetno vešta jer je zemlja kojom se čvrsto upravlja sa snažnom međuzavisnošću između vlade i poslovnog sveta.“

U izveštaju se dalje kaže da mnoga obaveštajna sredstva KPK uopšte nisu zaposleni od strane vlade, već su samo „kineski privatnici“ koji podržavaju vladu iz simpatija prema komunističkom režimu ili kroz suptilnu prinudu državnih vlasti.

Pročitajte još:

Bez obzira na metode, izveštaj je zabrinuo jedan broj političara aktivnih u Briselu, a jedna nacionalistička partija koja deluje u belgijskoj regiji Flandriji, Vlams Belang, rekla je medijima da su zabrinuti zbog kineskog špijuniranja.

„Kada neko pomisli na špijune, često pomisli na filmove kao što je Džejms Bond, ali to nije tačno“, rekao je predstavnik stranke Kristof Slagmulder. „Često su to diplomate, lobisti, novinari, zaposleni, kompanije ili čak studenti koji aktivno prikupljaju informacije koje bi preneli obaveštajnom službeniku.

Nazvavši Brisel „šahovskom tablom za špijune“, poslanik flamanskog parlamenta je nastavio da traži da se ispita da li kineski studenti u Belgiji mogu da igraju ulogu u špijunskim naporima KPK, rekavši da takvu klasu kineskih migranata često mogu prevideti vlasti.

„Možda izgleda nevino i nijansirano, ali u vremenima sukoba svo oružje se može upotrebiti da se zemlja baci na kolena“, rekao je on.

„Zbog toga moramo da čuvamo naše znanje i da aktivno radimo na sigurnijem flamanskom visokom obrazovanju tako što ćemo optimizovati i eventualno pooštriti procedure za kineske studente.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji