francuska-katolicka-crkva-uvodi-qr-kodove

Francuska katolička crkva će uvesti nov sistem identifikacije, te će svi njeni biskupi, sveštenici i đakoni nositi identifikacione kartice sa QR kodovima kako bi zaštitili vernike od seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika.

Biskupska konferencija Francuske (CEF) predstavila je u sredu novi sistem dizajniran da dopuni papirna dokumenta.

Nakon skeniranja QR koda, osoba će videti informacije označene bojama o svešteniku, slično onome što su koristili za vreme kovida.

Zelena će značiti da sveštenik može da predvodi misu, sluša ispovesti i obavlja druge zakramente bez ograničenja. Narandžasta će ukazivati na to da su ovlašćenja sveštenika ograničena zbog sankcija ili nedostatka odgovarajućeg iskustva.

Ljudi kojima je iz bilo kog razloga oduzet sveštenički status biće označeni crvenom bojom

„Izgledalo je od suštinskog značaja da vidimo šta bismo mogli da promenimo… da bismo Crkvu učinili bezbednijom“, rekao je portparol CEF-a Aleksandar Žoli.

Pročitajte još:

Zamenik generalnog sekretara CEF-a Ambroaz Loran objasnio je da će indetifikacione kartice takođe pomoći u praćenju aktivnosti sveštenika kada obavljaju službe van svojih eparhija, prate vernike na hodočašćima i deluju kao savetnici za grupe mladih.

Katoličku crkvu u Francuskoj i drugim zemljama poslednjih decenija potresaju slučajevi seksualnog zlostavljanja maloletnika.

Godine 2021., nezavisna istražna komisija koju je imenovala CEF procenila je da je u Francuskoj od 1950. godine u redovima crkve bilo između 2.900 i 3.200 prestupnika.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji