solc-nemacka-ce-podrzavati-ukrajinu-sve-dok-bude-potrebno

Olaf Šolc nemački kancelar rekao je danas da je poseta Volodimira Zelenskog predsednika Ukrajine Berlinu poslala “snažan signal“, i istakao da će Nemačka podržavati Ukrajinu “sve dok bude potrebno“.

Šolc je, na zajedničkoj konfenernciji za štampu sa Zelesnskim vezanim za Ukrajinu, dodao da se Nemačka zalaže “da Rusija odgovara za svoja nedela“, preneo je Reuters.

Istaknuto je da je Ukrajina spremna za mir, ali da to ne može značiti zamrzavanje sukoba i prihvatanje sporazuma kakve želi Rusija.

„Rusija mora da povuče svoje trupe, neće funkcionisati drugačije“, izjavio je Šolc.

Ukrajinski predsednik je rekao da bi Kijev i njegovi zapadni saradnici mogli da “nepovratno poraze Rusiju u ratu“ već ove godine, i dodao da će Ukrajina uvek biti zahvalna Nemačkoj na podršci tokom ruske invazije “u punom obimu“.

Pročitajte još:

„Vreme je da već ove godine odredimo kraj rata, već ove godine možemo da učinimo poraz agresora nepovratnim“, rekao je on.

Naveo je da Ukrajinci veruju u uspeh kontraofanzive protiv ruskih snaga i da su “spremni za uspeh“.

Zelenski je dodao da je Ukrajina takođe spremna da razgovara o predlozima za mir, ali da bi ti predlozi trebalo da budu zasnovani na sopstvenoj poziciji i mirovnom planu Kijeva.

„Rat se dešava na teritoriji naše zemlje, tako da će svaki mirovni plan biti zasnovan na predlozima Ukrajine“, rekao je on.

Odbacio je ideju o bilo kakvim teritorijalnim ustupcima Rusiji i rekao da Ukrajina želi da povrati svaki pedalj svoje zemlje.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Novosti