vecina-nemaca-ne-podrzava-ulazak-ukrajine-u-nato

Više od polovine Nemaca ne podržava ideju o ulasku Ukrajine u NATO, pokazuje anketa YouGov koju je naručila nemačka novinska agencija dpa.

Čak 54 odsto ispitanika protivilo se toj mogućnosti, izvestila je u petak novinska agencija.

Samo 27 odsto anketiranih reklo je da bi pristalo da Kijevu ponudi mogućnost članstva u vojnom bloku koji predvode SAD.

U aprilu je ukrajinski predsednik Vlolodomir Zelenski izjavio da većina Evropljana ne bi razumela ako Kijev ne dobije „zasluženu pozivnicu“ da se pridruži NATO-u. Očekuje se da će ukrajinski lider sada učestvovati na samitu NATO-a u Litvaniji u julu, navodi dpa.

Većina Nemaca želi da Kijev umesto toga započne pregovore sa Moskvom, pokazuje anketa YouGov.

Prema istraživanju, 55 odsto ispitanika pozvalo je na pregovore između Rusije i Ukrajine o okončanju sukoba. Samo 28% se tome protivilo.

Anketa dolazi u trenutku kada je Berlin upravo najavio još jedan ogroman paket oružja za Ukrajinu.

U vrednosti većoj od 2,7 milijardi evra, očekuje se da će nova isporuka oružja uključivati četiri kopnena protivvazdušna sistema IRIS-T nemačke proizvodnje, nešto što nemačke oružane snage još uvek ne poseduju, kao i 30 Leopard 1 borbeni tenk, 20 borbenih vozila pešadije, 100 oklopnih transportera, 18 samohodnih artiljerijskih sistema na točkovima i 200 izviđačkih dronova.

„Sa ovim vrednim doprinosom hitno potrebne vojne opreme, još jednom pokazujemo da je Nemačka ozbiljna u pogledu svoje podrške“, rekao je u subotu ministar odbrane Boris Pistorijus. On nije precizirao kada se očekuje da će oružje biti isporučeno Ukrajini.

Pročitajte još:

Zamenik šefa parlamentarne frakcije Konzervativne unije (CDU/CSU) Johan Vadepul pozvao je Berlin da dozvoli Ukrajincima da koriste oružje nemačke proizvodnje protiv ciljeva unutar Rusije.

„Ni prema međunarodnom pravu ni politički ne postoji bilo kakav razlog zašto se Ukrajini ne bi dozvolilo da napada mete u Rusiji“, rekao je on za dnevni list Tagesspiegel.

U međuvremenu, nemačka javnost je bila oprezna u vezi sa masovnom vojnom podrškom Kijevu tokom sukoba.

U februaru se skoro dve trećine Nemaca protivilo da se Kijevu daju borbeni avioni, pokazalo je istraživanje. U decembru 2022, anketa YouGov-a pokazala je da je 45% protiv slanja nemačkih borbenih tenkova Leopard 2 u Ukrajinu.

Brojne nemačke poznate ličnosti i javne ličnosti poslale su i dva otvorena pisma upućena kancelaru Olafu Šolcu u kojima traže od Berlina da prestane da šalje oružje Ukrajini i da umesto toga „učini sve“ da postigne prekid vatre „što je pre moguće“ i pronađe „ kompromis koji obe strane mogu da prihvate.”

Rusija je više puta upozoravala da će slanje oružja Ukrajini samo produžiti patnje i stvoriti rizike dalje eskalacije neprijateljstava, sve do direktne konfrontacije Moskve i NATO-a.

Takođe je rečeno da je Rusija spremna za mirno rešenje sukoba, sve dok se ostvare njegovi ciljevi i uzmu u obzir njeni interesi.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji