australija-kineski-studenti-zrtve-virtualne-otmice

Prevare takozvane „virtualne otmice” u porastu su u australijskoj državi Novi Južni Vels, upozorila je policija u petak.

Prevaranti prevare kineske studente da misle da moraju da plate da bi izbegli deportaciju, pre nego što iznude unosne otkupnine od porodica žrtava.

Četiri takve lažne otmice prijavljene su policiji Novog Južnog Velsa samo u poslednjih mesec dana, saopštila je policija. U svakom slučaju na meti su bili kineski međunarodni studenti.

Prevara počinje kada kineski student primi telefonski poziv od nekoga ko govori mandarinski i tvrdi da je službenik kineske ambasade, konzulata ili policijske uprave. Prevarant kaže žrtvi da su umešani u zločin i da moraju da plate veliku sumu novca kako bi izbegli deportaciju i krivično gonjenje.

Razgovor zatim prelazi na aplikacije za ćaskanje kao što su WhatsApp i WeChat, gde se žrtvama kaže da predaju do 280.000 AU$ (186.000 USD).

Oni koji ne mogu da plate pun iznos dobijaju instrukcije da fotografišu lažne sopstvene otmice i pošalju ih prevarantima, koji zatim kontaktiraju porodice učenika u Kini i iznude novac za otkupninu od njih.

Prevaranti će nastaviti sa pretnjama i zahtevima za otkupninu sve dok porodice ne budu u mogućnosti da plate više novca, u tom trenutku često kontaktiraju policiju u Kini, objasnila je policija Novog Južnog Južnog Velsa.

Pročitajte još:

U jednom od četiri slučaja zabeležena tokom prošlog meseca, porodica 23-godišnje studentkinje platila je lažnu otkupninu od 270.000 AU$ pre nego što su policajci Novog Južnog Južnog Velsa ušli u trag studentkinji. Jedna 22-godišnja žena predala je 20.000 AU$ pre nego što ju je policija kontaktirala, dok su dve druge tinejdžerke pronađene pre nego što je uplaćen novac.

Oficir za vezu policije kineske ambasade Žang Žengping rekao je za australijski ABC News da policija u Kini radi na suzbijanju kriminalnih mreža koje stoje iza ovih prevara nazvane „virtualne otmice“.

Kineski zvaničnici su uverili porodice da nijedan vladin agent ili zvaničnik nikada neće zvati studente u potrazi za novcem.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji