republikanci-zahtevaju-da-bajden-prodje-kognitivni-test

Američki predsednik Džo Bajden mora da položi kognitivni test ili odustane od predsedničke trke 2024, u četvrtak u otvorenom pismu koje je potpisalo 61 član Predstavničkog doma.

„Nacionalna bezbednost Sjedinjenih Država oslanja se na kognitivno dobrog vrhovnog komandanta i očigledno je da se ne uklapate u taj zakon“, navodi se u pismu, navodeći zabrinutost američke javnosti, 57 odsto glasača ne misli da je Bajden „mentalno sposoban“ da vodi zemlju, prema jednoj nedavnoj anketi i predsednikovim sopstvenim odbijanjem da se pozabavi tim problemima u prve tri godine svog mandata.

Predvođeni predstavnikom Teksasa Ronijem Džeksonom, bivšim lekarom Bele kuće, potpisnici pisma su pozvali Bajdena da se „podvrgne klinički validnoj proceni kognitivnog skrininga i učini te rezultate dostupnim javnosti“ ili se povuče i „dozvoli da se pojavi mentalno sposoban vođa. ”

Fizički pregledi kojima je prošao 2021. i ranije ove godine, koji su uključivali svedočenje lekara iz Bele kuće Kevina O’Konora da je Bajden „zdrav, snažan 80-godišnji muškarac, koji je sposoban da uspešno obavlja dužnosti Predsedništva ,” se ne računaju, tvrdili su, jer oni ne uključuju kognitivni test, ionako ne javnu.

Tokom protekle dve godine, javna pojavljivanja u kojima se saplićete dok hodate, blebetate reči, zaboravljate imena, gubite tok misli i na trenutak izgledate zbunjeno, postala su uobičajena pojava … tako uobičajena i primetna da ako pretražite ‘Bajdenove gafove’ na mreži, pojavi se preko 14.000.000 rezultata – istakli su kongresmeni.

Pitanja o predsednikovoj mentalnoj sposobnosti muče ga još od prvenstvene sezone 2020, kada bi kandidat Bajden povremeno zaboravio ime grada ili države u kojoj se pojavljuje, reči Deklaracije o nezavisnosti, ili čak predsednika pod kojim je služio kao potpredsednik osam godina.

Pročitajte još:

Najmanje tri druga pisma u kojima se predsednik poziva da se podvrgne kognitivnoj proceni ostala su bez odgovora otkako je preuzeo dužnost 2021.

Već najstariji predsednik u istoriji SAD, Bajden je prošlog meseca najavio svoju kandidaturu za reizbor.

Ako pobedi, na kraju drugog mandata imao bi 86 godina. Njegov vodeći republikanski protivkandidat, bivši predsednik Donald Tramp, i sam nije mlad sa 76 godina, ali je predvodio poziv aktuelnom predsedniku da dobije kognitivnu procenu, insistirajući da nešto „nije u redu“ sa njegovim protivnikom.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT