papa-franjo-katolicka-crkva-ce-smatrati-21-kopta-kao-mucenike

Papa Franjo rekao je da će Katolička crkva smatrati 21 koptskog pravoslavnog hrišćanina kao mučenike kojima je Islamska država u Libiji odsekla glave 2015. godine.

Papa je to saopštio u četvrtak tokom sastanka u Vatikanu sa Tavadrosom II, poglavarom Koptske pravoslavne crkve sa sedištem u Egiptu, koja ima oko 10 miliona sledbenika u severnoj Africi i na Bliskom istoku.

Papa Franja je rekao da je uključivanje ubijenih Kopta u Rimski martirologij odlučeno uz saglasnost Tavadrosa i da je to „znak duhovnog zajedništva koje ujedinjuje naše dve Crkve“.

Ovi mučenici su kršteni ne samo vodom i Duhom, već i krvlju, u krvi koja je seme jedinstva za sve Hristove sledbenike – rekao je papa.

Pogubljenje grupe Kopta, od kojih je 20 bilo iz Egipta i jedan iz Gane, izvršeno je 15. februara 2015. na plaži u libijskom gradu Sirtu.

Pročitajte još:

Na snimcima odsecanja glava koje su ekstremisti podelili na internetu vide se muškarci obučeni u narandžaste kombinezone i mole se dok su ubijeni.

Njihova tela su ekshumirana 2018. godine i doneta u svetilište u egipatskom naselju El-Aur, odakle je većina njih potekla.

To nije prvi put da su nekatolički hrišćani dodani u Rimski martirologij (spisak svetaca koji se liturgijski slave u Katoličkoj crkvi).

Godine 2001. Katolička crkva dodala je nekoliko pravoslavnih svetaca, uključujući Sergija Radonješkog i Stefana Permskog, koje poštuje Ruska pravoslavna crkva.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT