jermenija-arheolozi-otkrili-pekaru-staru-3000

Kopajući u ruševinama velike zgrade u Jermeniji, arheolozi su primetili nešto neobično, u smeđu prljavštinu bio je utisnut sloj neke prašnjave, bele supstance, za koju su nakon testiranja saznali da je zapravo drevno brašno.

U početku su arheolozi na arheološkom lokalitetu Mecamor mislili da je pepeljasti materijal upravo to: pepeo, navodi NaukaWPolsce u saopštenju za javnost od 12. maja. Supstanca je pronađena razbacana po ruševinama velike zgrade sa nekoliko peći.

Objašnjenje je imalo smisla, barem na prvi pogled.

Ali nakon testiranja materijala, istraživači su shvatili da je to zapravo sačuvano drevno brašno, rekao je vodeći arheolog iskopavanja Kšištof Jakubiak za NaukaWPolsce.

Brašno se retko nalazi na arheološkim nalazištima, ali je u ruševinama iskopano nekoliko džakova brašna, rekao je on.

Neobično otkriće navelo je arheologe da identifikuju uništenu strukturu kao veliku pekaru staru 3.000 godina, navodi se u saopštenju.

Masivna konstrukcija je korišćena od kraja 11. veka pre nove ere do početka 9. veka pre nove ere, rekli su arheolozi.

U početku je funkcionisala kao javna zgrada. Kasnije su dodane peći, a zgrada je preuzela ekonomsku ulogu kao mesto gde su ljudi verovatno koristili pšenično brašno za pečenje hleba.

Na kraju se struktura srušila zbog požara, navodi se u saopštenju.

Kada su arheolozi započeli iskopavanja strukture, identifikovali su je kao javnu zgradu, navodi se u saopštenju poljskog Centra za mediteransku arheologiju Univerziteta u Varšavi iz 2022.

Ipak, cela zgrada još uvek nije iskopana i možda ima još tajni koje bi arheolozi mogli da otkriju, navodi se u saopštenju.

Struktura se nalazi u delu arheološkog nalazišta Mecamor poznatog kao Donji grad, rekli su stručnjaci. Donji grad je izvan glavne mreže utvrđenja lokaliteta.

Mecamor je oko 30 km jugozapadno od Jerevana, glavnog grada Jermenije, i blizu granice sa Turskom. Grad je bio kontinuirano naseljen od 4. milenijuma pre nove ere do 17. veka, navodi se u saopštenju.

Drevni stanovnici ovog mesta ostaju misteriozna grupa ljudi.

Arheolozi ne znaju mnogo o njima osim da nisu imali pisani jezik. Iskopavanja najstarijeg dela Mecamora, zidanog naselja sa nekropolom ili grobljem na kom su do sad otkrili oko 100 grobova.

Pročitajte još:

Mnoge od ovih grobnica bile su prazne, u nekom trenutku su bile opljačkane, ali netaknuta grobnica jednog para sadržala je nekoliko zlatnih privesaka i oko 100 perli za nakit.

Mecamor se proširio u veću tvrđavu okruženu sa sedam hramskih svetilišta između 11. i 9. veka pre nove ere, otprilike u istom periodu kada je pekara korišćena, navodi se u saopštenju.

Grad je nastao kao ekonomski, kulturni i politički centar regiona.

Na kraju, grad je osvojen u 8. veku p.n.e. i postao deo kraljevstva Urartu, rekli su arheolozi.

Iskopavanja Mecamora su počela 1965. godine i traju. Zajednička poljsko-jermenska iskopavanja počela su 2013. godine.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji