broj-migranata-koji-prelaze-mediteran-probio-sve-rekorde

Broj ilegalnih migranata koji su putovali centralnim mediteranskim putem u EU porastao je na rekordnih 42.165 u prva četiri meseca ove godine, prema agenciji za bezbednost granica, Frontex. Agencija je za porast okrivila konkurenciju među trgovcima ljudima koja snižava cenu prelaza.

Broj od 42.165 predstavlja povećanje od 300% u odnosu na isti period 2022. godine, pri čemu više od polovine svih ilegalnih imigranata koji ulaze u EU sada idu centralnim mediteranskim putem, često opasnim putovanjem od Libije ili Tunisa do Italije ili Malte.

„Nikada ranije nisam video ovo“, rekao je u petak šef Frontex-a Hans Lajtens za francusku novinsku agenciju AFP.

„Posebno iz Tunisa, trenutno vidimo, u poređenju sa prošlom godinom, rast od 1.100 odsto.“

Lajtens je rekao da je porast podstaknut sve organizovanijim trgovcima ljudima koji koriste improvizovane metalne čamce koji se mogu proizvesti od nešto više od 1.000 dolara i sastaviti za jedan dan na jednoj libijskoj plaži. Niža cena čamaca, zajedno sa konkurencijom među rivalskim krijumčarskim bandama, smanjila je cenu putovanja.

„Niže cene znače da moraju da imaju veće količine. Dakle, postoji razlog da se zalažu za više“, dodao je on. „Tako da bi to takođe moglo biti objašnjenje za brojke u ovom trenutku“.

Pročitajte još:

Tokom vrhunca migrantske krize 2015. godine, većina onih koji su putovali u EU dolazila je iz Sirije i sa Bliskog istoka.

U 2023., prvih pet zemalja porekla migranata su Obala Slonovače, Gvineja, Egipat, nepoznate nacije i Pakistan.

Trenutno nema oružanih sukoba ni u jednoj od ovih zemalja.

Dok su grupe za ljudska prava optužile Frontex da je ilegalno potiskivao migrantske čamce, Lajtens je demantovao te tvrdnje, rekavši da njegova agencija ponekad dozvoljava libijskoj obalskoj straži da vrati ova plovila na obalu, što je „nešto sasvim drugo“.

Brojne zemlje EU, uključujući Austriju i Grčku, zahtevale su da blok učini više da ojača svoje spoljne granice protiv ilegalnog ulaska, nakon što je prošle godine zabeležen najveći broj pokušaja ilegalne migracije od 2016.

Više od 80% pokušaja ulaska je učinjeno od strane odraslih muškaraca.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji