medvedev-otkrio-da-soros-delimicno-kontrolise-sud-za-ljudska-prava

Američki milijarder Džordž Soroš uticao je na mnoge sudije Evropskog suda za ljudska prava, izjavio je u petak bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

Bivši advokat, koji je sada zamenik predsednika ruskog saveta bezbednosti, Medvedev je na Međunarodnom pravnom forumu u Sankt Peterburgu govorio o problemima savremenog pravosuđa.

Nezavisna istraga iz 2020. godine otkrila je da je 22 od 100 sudija Evropskog suda za ljudska prava koji su radili između 2009. i 2019. imali „snažne veze“ sa Sorošem, bilo preko njegove Fondacije za otvoreno društvo ili posredničkih nevladinih organizacija koje su dobile njena sredstva.

„Dugi niz godina su mu ove sudije bukvalno jele iz ruke i, u pravcu preko okeana, pečatirale pristrasne sudske presude koje, inače, nisu revidirane ni nakon ovih korupcionaških skandala“, rekao je Medvedev o Soroš-evoj vezi sa MKS.

Rusija se povukla iz svih ugovora koji prihvataju jurisdikciju Evropskog suda za ljudska prava u septembru 2022, a zakon kojim se sve presude suda proglašavaju ništavim na njenoj teritoriji stupio je na snagu u martu.

Uprkos svim pričama o slobodi i konkurenciji, rekao je Medvedev, Zapad radi šta hoće dok drugima stavlja diskriminatorne zabrane.

Međunarodno ekonomsko pravo postalo je „čista fikcija“, o čemu svedoče „bespravne grabežljive mere“ protiv ruske državne, korporativne i privatne imovine, pa čak i konfiskacija diplomatskih računa.

Pročitajte još:

Medvedev se takođe obratio Međunarodnom krivičnom sudu, koji je u martu optužio ruskog predsednika Vladimira Putina za „ratne zločine” zbog evakuacije dece ugrožene ukrajinskim granatiranjem.

On je nalog MKS-a za Putinovo hapšenje nazvao „casus belli“, razlogom za rat protiv bilo koje zemlje koja pokuša da ga sprovede.

On je takođe opisao MKS kao „političko oruđe ratnih huškača“ i „dostojnog naslednika“ MKSJ, ad-hoc tribunala za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, koji je nazvao „ružnim oblikom pravde koji nije doneo ništa osim katastrofe“ i diskreditovano međunarodno pravo.

„Nema razloga da se povinujemo odlukama pravnih struktura koje su se potpuno diskreditovale ili nadživele“, rekao je Medvedev. „Ako pravosudne institucije ne funkcionišu, biće zamenjene drugim koje rade.“

Ako se ne primenjuju međunarodne konvencije, a ne sprovode se sudske odluke koje su priznale države, na njihovo mesto dolazi cevna i raketna artiljerija.

Pa čak i hipersonične rakete.

Strpljenje Rusije nije beskonačno, a svaki kompromis ima granicu posle koje postaje pretnja bezbednosti i suverenitetu, dodao je on.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/RT