erdogan-kilicdaroglu-treba-da-se-stidi

Turski lider Redžep Tajip Erdogan poručio je svom opozicionom rivalu na prestojećim izborima u Turskoj Kemalu Kiličdaroglu da treba da se stidi zbog širenja glasina kako se Rusija meša u unutrašnje poslove zemlje.

Erdogan je osudio Kemala Kiličdaroglua zbog tvrdnji bez dokaza da se Moskva meša u predstojeće izbore u Turskoj.

Erdogan tvrdio da Zapad, a ne Rusija, „manipuliše izborima u Turskoj“.

„(Kiličdaroglu je rekao da) Rusija manipuliše izborima u Turskoj. Sram te bilo!“ Erdogan je rekao gomili pristalica u Istanbulu u petak.

U objavi na Tviteru dan ranije, Kiličdaroglu je optužio „ruske prijatelje“ da stoje „iza montaža, zavera, dubokih falsifikata i traka koje su juče razotkrivene u ovoj zemlji“.

„Skidajte ruke sa turske države“, upozorio je Kiličdaroglu.

Kiličdaroglu je verovatno mislio na objavljivanje video snimka koji prikazuje drugog predsedničkog kandidata, Muharema Insea, kako se navodno upušta u vanbračnu vezu. Ins je u četvrtak ispao iz trke, okrivljujući sledbenike prognanog sveštenika Fetulaha Gulena, čiji politički pokret Ankara tvrdi da je organizovao neuspeli državni udar 2016. godine.

Nema dokaza koji povezuju Rusiju sa objavljivanjem ili proizvodnjom snimka, a Kremlj je rekao da „odlučno odbacuje“ Kiličdarogluove tvrdnje.

Pročitajte još:

„Ako kažem „Amerika manipuliše izborima u Turskoj, Nemačka manipuliše njome, Francuska manipuliše njome, Engleska manipuliše njome“, šta biste rekli? Erdogan je nastavio, uputivši svoje komentare Kiličdarogluu.

Iako Erdogan nije pokušao da poveže curenje Inseove snimke ni sa jednom od zapadnih zemalja koje je pomenuo, njegov ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu je to učinio.

Jasno je ko ga je proizveo – rekao je on za CNN Turk ranije u petak.

Počinilac je Gulenov pokret i SAD.

Sojlu je tvrdio da se „Amerika mešala u ove izbore od samog početka“ i proizveo video kako bi izbacio Insea iz trke i prebacio glasače Kiličdarogluu.

Erdogan je, međutim, optužio zapadne medije da pokušavaju da okrenu javno mnjenje u Turskoj protiv njega.

„Šta svi časopisi pišu na naslovnicama? „Erdogan mora da ode“. (Oni objavljeni) u Nemačkoj, Francuskoj i Engleskoj tako kažu“, rekao je on na skupu u petak. „Kako stavljate ove reči na naslovnice ovih časopisa? Nisi ti, Zapad! Moja nacija će odlučiti!“

Ovonedeljno izdanje The Economist na naslovnoj strani ima slogane „Erdogan mora da ode“ i „spasi demokratiju“, dok su francuski časopisi Le Point i L’Express takođe predstavili naslovne strane protiv Erdogana.

Predsednički i parlamentarni izbori u Turskoj biće održani u nedelju.

Nedavne ankete pokazuju da su Erdogan, socijalni konzervativac koji je odvratio svoju zemlju od integracije u EU i Kiličdaroglu centrista koji se zalaže za ponovno spajanje sa Zapadom skoro izjednačeni.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji