zapljene-najveca-kolumbijska-narko-podmornica

Najveća kolumbijska „narko podmornica“ ikada zabeležena, duga oko 30 metara i široka tri metra, zaplenjena je u Pacifiku, tri tone kokaina pronađene su na brodu, izvestila je u petak mornarica te zemlje.

Polupodvodni brod presretnut je u utorak na putu ka Centralnoj Americi, jednom od najčešćih ruta za šverc droge u Sjedinjene Države, najvećeg svetskog potrošača kolumbijskog kokaina.

Posada starosti 45, 54 i 63 godine, su Kolumbijci i tvrdi se da ih je „organizacija za trgovinu drogom primorala“ da odvezu podmornicu u Centralnu Ameriku, navodi se u saopštenju mornarice.

Za tri decenije, kolumbijska mornarica je zaplenila 228 takvih polu-podmornica natovarenih drogom, koje nikada nisu u potpunosti pod vodom, ali ih trgovci koriste da bi izbegli da ih otkrije obalska straža i druge vlasti.

Neki su bili na putu za Sjedinjene Države, dok su drugi presretnuti u Atlantiku krećući se ka Evropi.

Ovo je bila najveća kolumbijska narko podmornica koja je zaplenjena od početka evidencije 1993. godine.

Zaplena je predstavljala udarac od oko 103 miliona dolara trgovini drogom, saopštila je mornarica.

Pročitajte još:

Zakon u Kolumbiji, najvećem svetskom proizvođaču kokaina, kažnjava upotrebu, konstrukciju, marketing, posedovanje ili transport polupodvodnog broda sa 14 godina zatvora.

Godine 2021. uzgoj biljke koke iz koje se ekstraktuje kokain prostirao se na 204.000 hektara, prema Ujedinjenim nacijama.

Ovo je bila najveća cifra od kada je praćenje počelo 21 godinu ranije, i išlo je ruku pod ruku sa povećanjem proizvodnje kokaina sa 1.010 tona u 2020. na 1.400 tona.

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/AFP