majmunske-boginje-kako-su-dosle-tako-su-i-otisle

Skoro neprimetno u petak, Majmunske boginje su prestale da budu globalna vanredna situacija za javno zdravlje, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija (SZO), skoro godinu dana nakon što je „pretnja“ istaknuta, za njima su ostali samo vicevi..

Kako dodaje SZO Majmunske boginje su još uvek prisutne i mogu se nastaviti dalji talasi i epidemije, ali je najviši nivo uzbune završen.

Šef globalnog zdravstvenog tela Tedros Adhanom Gebrejesus pozvao je zemlje da „ostanu na oprezu“.

Šta su Majmunske boginje, ako ste do sada već zaboravili?

Kako navodi SZO virus Majmunskih boginja deo je porodice virusa kao i male boginje, iako je bolest manje teška nego kod malih boginja.

Kako su se Majmunske boginje širile samo u određenoj populaciji, konkretno muškoj koja je imala seksualne odnose sa muškim polom, strah od ove bolesti bio je neprimetan za ostalu populaciju.

Majmunske boginje izazvale su brojne šale i viceve, pa su zdravstveni zvaničnici izabrali ne tako zvučno ime, nazvavši ih Mpoks.

Kako navode simptomi ove bolesti koja se kretala najviše kroz „posebnu“ populaciju ljudi uključivala je groznicu, glavobolje, otoke, bolove u leđima, bolove u mišićima.

Kada groznica prestane, može se razviti osip, koji često počinje na licu, a zatim se širi na druge delove tela, najčešće dlanove i tabane.

Pročitajte još:

Upozoravali su da svako ko ima virus treba da se uzdrži od seksa dok ima simptome, kako bi sprečio prenošenje virusa na druge.

Više od 87.000 slučajeva i 140 smrtnih slučajeva prijavljeno je iz 111 zemalja tokom globalne epidemije, prema podacima SZO.

I u Srbiji je bilo zaraženih sa Majmunskim boginjama ali ne u toliko velikom broju.

Tedros je napomenuo da je skoro 90% manje slučajeva zabeleženo je u poslednja tri meseca u poređenju sa prethodnim tromesečnim periodom, što znači da najviši nivo uzbune više nije potreban.

Ovo saopštenje dolazi samo nedelju dana nakon što je agencija UN takođe proglasila vanredno stanje famoznog kovida završenim.

Proglašavanje vanredne situacije za javno zdravlje od međunarodnog značaja (PHEIC) signalizira da zemlje moraju da rade zajedno na upravljanju zajedničkom pretnjom, kao što je izbijanje bolesti.

Sada postoji samo jedan PHEIC koji je proglasila SZO, za poliovirus, koji je proglašen u maju 2014.

Dr Kejti Sinka, šef odeljenja za polno prenosive infekcije u Agenciji za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, rekla je: „Ako ispunjavate uslove i još uvek morate da primite vakcinu, javite se pre letnjih meseci kako biste osigurali maksimalnu zaštitu.“

Pratite Portal Dnevni Puls na TelegramuFejsbuku, Tviteru, Gab-u i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji