Muslimani borci u VRS - Branili svoju čast i datu zakletvu

Ko su sve bili borci u Vojsci Republike Srpske (VRS) koji su odbranili svoju čast i datu zakletvu državi, saznajte u nastavku teksta.

Jedan od junaka koji se borio za VRS je i Nusret Nuce Dizdarević, potpukovnik Vojske Republike Srpske, komandant čete „Meša Selimović”, koja se istakla na brojnim ratištima”. Nuce je na žalost preminuo u Derventi u 68. godini.

Njegova jedinica “Meša Selimović”, formirana je u avgustu 1992. u selu Kulina kod Dervente.

Jedinicu VRS „Meša Selimović“ preminuli Dizdarević je preuzeo januara 1993. i vodio, sa činom kapetana.

Sa velikim uspehom vodio ju je do kraja rata. Jedinica se istakla na derventskom, brodskom, maglajskom, zavidovićkom i drugim ratištima, piše Avaz.

Tugovali su za Jugom, poštovali zakletvu datu tadašnjoj JNA, a da bi obranili svoje, iz te rasformirane vojske pristupili su u maju 1992. godine formiranoj VRS. Nisu se obazirali na neprijateljsku propagandu da su Bošnjaci s kokardama na glavi”, zaključuju Novosti.

Ko su bili časni i pošteni muslimani koji su se borili za pravdu, čast i datu zakletvu?

Džemalu Zahirović je jedan od junaka koji se borio za pravdu i datu zakletvu, a koga sada progone vlasti BIH zbog toga.

Pored Džemala, za pravdu se borio i Fikret Smajlović iz Brezovog Polja kod Brčkog i bivši policajac Esad Bekrić Beretka.

Ismet Đuherić bio je prvi zapovednik jedinice VRS “Meša Selimović”, u čijem su sastavu bili uglavnom muslimani sa područja Bosanskog Broda i Dervente.

Danas Đuherić sa svojom suprugom živi u Sijekovcu kod Bosanskog Broda, a kao član Socijalističke partije RS Petra Dokića izabran je za predsednika Skupštine opštine Bosanski Brod.

Nusret Dizdarević iz Dervente nasledio je Đuherića na mestu zapovednika jedinice “Meša Selimović”. Bio je član SNSD stranke i ponosno ističe da mu je djed bio ugledni hodža. Sebe smatra za junaka, kao što i jeste, jer se borio za pravu stranu, istinu i pravdu.

Major Pašaga Halilović bio je zapovednik 3. semberske brigade VRS, sastavljene od nekoliko stotina muslimana iz Bijeljine i Janje. Zamenik mu je bio Mujica Jahić, a jedinica je uglavnom ratovala u Posavini.

Pašaga je danas časni i pošteno zasluženi predsednik Upravnog odbora bijeljinskog preduzeća “Duvan”.

Ekspert za proizvodnju eksplozivnih naprava Zijad Žigić Žiga iz Dobrinje kod Tuzle, zajedno sa borcima Francom Kosom, Draženom Erdemovićem i Markom Boškićem, iz 2. korpusa Armije RBiH 1993. je preko Majevice prebegao u Bijeljinu, gde će od 1994. činiti okosnicu tek formiranog 10. diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS. Momci su brzo uvideli ko je na strani pravde i istine.

Borac je od generala Ratka Mladića za diverzantske zasluge dobio pištolj sa posvetom. U zdravlju da se ponosi njime.

Braća Izet i Himzo Golić spadaju među najcenjenija imena Rogatičke brigade VRS.

Izet Golić, preratni službenik “Centrotransove” ispostave u Rogatici, i danas ponosno na glavi nosi šajkaču sa kokardom.

Zapovednik Rogatičke brigade VRS, pukovnik Rajko Kušić, osim braće Golić, često spominje svoja ratna druženja i savete koje je dobijao od generala Asima Hodžića.

Borac Munir Krnjić je bio pripadnik 1. krajiškog korpusa VRS.

I Senad Lolić je celi rat bio Mladićev vojnik.

„Rođeni sam Banjalučanin. Odrastao sam u jednom tipičnom muslimanskom delu grada, ali nikada se nisam osećao nekim velikim muslimanom. Oženjen sam Srpkinjom, ističe pravedni Lolić, svestan da je izabrao pravu stranu.

Hajrudina Mušanovića u Skender-Vakufu većina smatra srpskim junakom.

Pripadnik Interventne čete Semizovačkog bataljona VRS Safet Sejdić iz Semizovca bio je svedok Haškog tužilaštva u procesu protiv Vojislava Šešelja.

Mujo Džafić sa sinom Kekom bio je pripadnik jedinice “Vasketovi četnici”, kojom je zapovedovao četnički vojvoda Vasilije Vidović Vaske iz Podlugova.

Pročitajte još:

Na spisku poginulih pripadnika Ilijaške brigade VRS nalazi se i ime Ahme Žigića.

Zajedno sa srpskim vojnicima i ruskim dobrovoljcima na pravoslavnom groblju Donji Miljevići u Istočnom Sarajevu sahranjen je i junak Ragib Halilović, pripadnik 1. sarajevske brigade VRS.

I u Prijedoru je jedan broj Bošnjaka bio u redovima VRS. Faran Dženanović se prekrstio i sad nosi ime Dragan Miletić.

U muslimanskom groblju u u Bosanskom Šamcu dominira spomenik na kojem piše: “Džemal Avdić (1957-1994.), srpski vojnik.
Spomenik podiže zahvalna otadžbina”.

Bosanski Šamac je, inače, bio grad gde se značajan broj Bošnjaka borio na strani pravde i istine, za VRS.

Ne treba zaboraviti i druge časne junake koji su se borili za pravu stranu, a među njima je zaista veliki broj pravdoljubivih muslimana, koji su nakon rata nepravedno optuživani, osuđivani i progonjeni od namesničke prozapadne vlasti iz Sarajeva.

Pratite Portal Dnevni Puls na Fejsbuku i Viberu!

Dnevni Puls/Mediji