Najčudniji meseci našeg Sunčevog sistema

Sve osim dve planete našeg Sunčevog sistema imaju prirodne satelite ove ili one vrste.

Zemljin mesec, prelep, ali oštar, mrtav svet koji su oblikovali drevni vulkani i bezbrojni udarni krateri, nesumnjivo je najpoznatiji, ali daleko od toga da je najinteresantniji.

Svaka od džinovskih planeta spoljašnjeg Sunčevog sistema je praćena velikom pratnjom satelita, od kojih su mnogi nastali u isto vreme i od istog materijala bogatog ledom kao i planete koje ih ugošćuju. Iako su udaljeni od Sunca i gladni sunčeve toplote i svetlosti, oni ipak pokazuju raznolikost kao i same planete.

Kalisto

Neki, kao što su Jupiterov Kalisto i Saturnov Mimas, bili su zamrznuti milijardama godina, ali nose izuzetne ožiljke od izlaganja bombardovanju iz svemira.

Drugi, kao što su Saturnovi pastirski meseci Pan i Atlas i Neptunova usamljena Nereida, tokom svoje istorije su bili pod uticajem interakcija sa svojim susedima.

Neptunovi meseci

Najuzbudljivije je to što su neke od ovih egzotičnih svetova zagrejale moćne plimne sile sa njihovih matičnih planeta, izazivajući faze nasilne aktivnosti poput onih koje su oblikovale Mirandu, Uranov mesec Frankenštajn.

U nekim slučajevima ove sile su i danas na delu, stvarajući fascinantna tela kao što su Jupiterov izmučeni Io i Saturnov ledeni Encelad, čija mirna spoljašnjost možda čak krije najveću tajnu u Sunčevom sistemu: sam vanzemaljski život.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Live Science