Najsjajnije planete koje krase majsko nebo

Najsjajnije planete koje će krasiti nebo u maju, kako i kada ih možete posmatrati..

Kao što je bio slučaj u aprilu, četiri od pet najsjajnijih planeta vidljive su samo na jutarnjem nebu. Venera i Jupiter, koji izlaze u tesnoj konjunkciji jedan sa drugim poslednjeg dana aprila, sada počinju da se razilaze u maju.

Još uvek spektakularno blizu jedan drugom na početku meseca, ova dva zaslepljivača će biti udaljena skoro 30 stepeni do kraja meseca.

Jupiter će se svakog jutra penjati više, dostići mnogo slabiji Mars do 29. U međuvremenu, Mars pruža priliku da se vidi (sa dobrim dvogledom i teleskopima) najudaljenija planeta Neptun 18. maja, pri čemu Mars prolazi južno od ovog plavičastog gasnog giganta. Saturn je takođe jutarnji objekat, pozicioniran daleko zapadno od Venere, Jupitera i Marsa.

Lavrov: Zelenski ima jevrejske krvi- verujem da je i Hitler imao

Na večernjem nebu postoji samo Merkur, koji sija nisko na nebu zapad-severozapad odmah nakon zalaska sunca i pravi društvo sa obližnjim zvezdanim jatom Plejade, Aldebaranom prve magnitude i, na 2., veoma tankim polumesecom. Međutim, pogledajte brzo, jer će Merkur brzo izbledeti tokom prve nedelje maja, a zatim nestati. Kada ga ponovo vidite sledećeg meseca, pridružiće se ostale četiri planete na ranojutarnjem nebu.

Zapamtite da kada merite ugaono rastojanje između dva nebeska objekta, vaša stisnuta pesnica koju držite na visini ruke meri otprilike 10 stepeni.

Merkur

Merkur počinje mesec zalazeći na zapadu-severozapadu na tamnom nebu samo nekoliko minuta nakon završetka večernjeg sumraka. 1. maja sija na magnitudi +0,7, samo malo svetlije od narandžastog Aldebarana i lako se nalazi desetak stepeni dole desno od te zvezde.

Pored toga, dvogledom ili teleskopom širokog polja će otkriti lep prizor Plejada u centru samo oko 2 stepena desno od ove brze planete.

Sledeće večeri, vitki komad dva dana starog meseca (4% osvetljen) će se pridružiti nizu, koji se nalazi 4 stepena Merkurovog gornjeg levog dela. Teleskopski, planeta izgleda oko jedne četvrtine osvetljene i u danima koji slede, kako se njena faza polumeseca stanji, Merkur brzo bledi do +1,6 magnitude do 6.; par noći kasnije planeta se više ne može videti.

Merkur prolazi kroz inferiornu konjunkciju između Sunca i Zemlje 22. maja i ulazi na jutarnje nebo.

Mađarska: Deset zemalja plaća gas u rubljama i mi smo jedna od njih

Venera i Jupiter

Venera i Jupiter nastavljaju tamo gde su stali krajem aprila, nastavljajući da skreću pažnju na sebe, počinje kao da oponašaju blistavu „dvostruku planetu“ nisko na istočnom nebu u zoru. Dve planete izlaze oko početka zore (za posmatrače neba na srednjim severnim geografskim širinama) i biće oko 12 stepeni visoke na istoku otprilike pola sata pre izlaska sunca.

U jutrima koja slede, Jupiter će se udaljiti od Venere, uzdižući se prema zapadu, a do kraja meseca velika planeta će izlaziti oko 2:30 ujutru po letnjem vremenu. U međuvremenu, Venera će nastaviti da raste kako svane, sve do avgusta.

25. maja  Mesec će biti pozicioniran oko 5 stepeni dole levo od Jupitera, a Jupiter će zauzvrat biti 2,5 stepeni levo (istočno) od Marsa. 27. polumesec će biti 3,5 stepena dole levo od Venere.

Konačno, 29. ujutru, Mars i Jupiter su u konjunkciji sa Marsom koji prolazi samo 0,6 stepeni ispod Jupitera.

Mars

Mars izlazi oko 30 minuta pre prvog svitanja u maju, kao i svakog jutra od početka godine. Međutim, Mars se od tada udvostručio i otputovao je na istok od Zmijonoše preko Strelca i Jarca u Vodoliju. Ali crvena planeta i dalje nije vidljiva za gledanje kroz teleskop.

To je kuglica koja se čak i u umereno velikim teleskopima pojavljuje kao ništa drugo do narandžasta tačka.

Ali i 18. maja, crvena planeta će proći 0,5 stepeni južno od Neptuna, pružajući dobru priliku da se identifikuje ova najudaljenija planeta. Sa velikim dvogledom ili teleskopom, Neptun će izgledati kao sićušna plavkasta „zvezda“ samo oko 1/700 svetla kao Mars.

Kao što je gore navedeno, Mars će imati bliski sastanak sa Jupiterom u predzornim satima 29. maja.

Saturn

Saturn će tokom ovog meseca sijati na jugoistoku u istočnom sazvežđu Jarca kada zora počinje. 22. maja, u ranim jutarnjim satima, videćete Saturn kako sija poput jarko žuto-bele „zvezde“ koja lebdi 5 stepeni iznad poslednje četvrtine Meseca.

Pratite nas na društvenim mrežama FejsbukTelegram i Tviter

 

Izvor: Space