Najvrednija olupina na svetu! Gomile zlata i dragog kamenja

Kolumbijska vojska objavila je slike jedne od najvrednijih olupina na svetu, čija lokacija je bila nepoznata skoro tri veka.

Španska galija San Hoze bila je natovarena ogromnim tovarom blaga kada su je potopili brodovi britanske mornarice 1708. tokom Rata za špansko nasleđe.

Veruje se da je brod, galija sa 64 topa i oko 600 ljudi na njemu, nosila najmanje 200 tona blaga, uključujući zlatnike, srebrne novčiće i smaragde, čija se vrednost procenjuje na 17 milijardi dolara po današnjim cenama.

Olupinu koju su često nazivali „svetim gralom brodoloma“ pronašli su kolumbijski pomorski zvaničnici kod obale Kartahene 2015. godine, ali njena precizna lokacija se čuva u tajnosti.

Kolumbijski predsednik Ivan Duke objavio je ranije neviđene snimke i slike olupine na konferenciji za novinare 6. juna.

Slike su otkrile mnoga novootkrivena blaga, uključujući kinesku keramiku, zlatnike, mačeve i topove.

Ideja je da se to povrati i da imamo održive mehanizme finansiranja za buduća vađenja – rekao je Dukue na konferenciji za novinare.

Na ovaj način štitimo blago, baštinu galije San Hozea.

Vlasti su saopštile da su video i slike snimljene najsavremenijom opremom na daljinsko upravljanje koja se spustila oko 3.280 stopa da bi istražila kutke i rupe olupine.

Natpisi na topovima otkrivaju da su proizvedeni 1655. godine u Sevilji i Kadizu u Španiji, rekao je u saopštenju generalni direktor pomorstva kolumbijske mornarice admiral Hose Hoakin Ameskita.

Takođe je primetio otkriće zlatnika, ili macukuinas, sa kovanim novcem tipičnim za to vreme.

Dukue je takođe rekao da je praćenje olupine dovelo do otkrića još dve olupine broda u blizini, kolonijalnog čamca i škune za koju se smatra da je iz 1800-ih.

Olupina San Hozea je predmet tekuće pravne bitke od njenog otkrića, kako je izvestio The Economist.

Na KLIK od vas!

Kolumbija je proglasila olupinu i njen sadržaj kao svoje, a bivši predsednik Huan Manuel Santos potpisao je Zakon o potopljenom kulturnom nasleđu 2013. godine, u kojem se kaže da artefakti pronađeni u kolumbijskim vodama pripadaju državi.

Međutim, Španija je takođe izjavila tvrdnju, navodeći da je brod njihov i pozivajući se na konvenciju Uneska o podvodnom kulturnom nasleđu.

Da bi se stvari dodatno zakomplikovale, mnoge od dragocenosti na brodu su verovatno bile opljačkane od južnoameričkih zemalja, od kojih bi neke mogle da polažu pravo na deo blaga.

Pratite nas na društvenim mrežama Fejsbuk i Telegram

Izvor: Insider